Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 11. 2014 15:29

Vláda schválila kurzarbeit i opatření na podporu zaměstnanosti

Vláda ČR na svém zasedání 3. listopadu 2014 odsouhlasila tzv. kurzarbeit, opatření na podporu zaměstnanosti a projednala také závěry šetření Nejvyššího kontrolního úřadu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kurzarbeit pomůže zaměstnancům i firmám

Příspěvek v době částečné nezaměstnanosti, tzv. kurzarbeit představuje nový nástroj aktivní politiky zaměstnanosti. Příspěvek bude vyplácen v případech, kdy zaměstnavatel kvůli externím ekonomickým problémům po určitou přechodnou dobu nemůže zaměstnancům přidělovat práci. V této situaci dostanou zaměstnanci 70 % své průměrné mzdy, přičemž 20 % z této částky uhradí stát. Díky tomuto opatření kabinetu Bohuslava Sobotky nepřijdou zaměstnavatelé o zapracované zaměstnance a stát ušetří na podporách v nezaměstnanosti. Žádosti o příspěvek shromáždí od zaměstnavatelů Úřad práce a následně je postoupí k rozhodnutí vládě, která nyní zapracuje kurzarbeit do zákona o zaměstnanosti.

Vláda projednala další opatření na podporu zaměstnanosti
Kabinet Bohuslava Sobotky schválil také Aktivizační opatření k řešení nepříznivé situace na trhu práce. Tento klíčový materiál MPSV navrhuje k realizaci napříč resorty 37 opatření legislativní i nelegislativní povahy. Opatření budou financována z Evropských strukturálních fondů a jejich naplňování hodlá vláda průběžně vyhodnocovat.
Opatření odpovídají potřebám sociálních partnerů a mají za cíl podpořit sociální firmy, odborné praxe pro studenty a absolventy a přeshraniční pracovní migraci. Další skupina opatření směřuje k potírání nelegální práce, k revizi systému rekvalifikací a k úpravě investičních pobídek.

Kompletní výsledky jednání vlády ČR najdete zde

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie