Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 11. 2017 12:44

Vláda schválila mandát pro premiéra Sobotku na sociální summit EU v Göteborgu

Vláda dnes schválila mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na sociální summit EU ve švédském Göteborgu. Summit proběhne 17. listopadu 2017. Zároveň se kabinet zabýval přípravou české pozice na summit Východního partnerství, který se uskuteční 24. listopadu 2017 v Bruselu.

Mimořádný neformální summit proběhne v Göteborgu v pátek 17. listopadu a bude se věnovat problematice sociální politiky. Tuto oblast vláda intenzivně řešila po celé funkční období. Premiér proto bude ve Švédsku bilancovat výsledky své vlády v rámci panelu Přístup na trh práce, což je pro ČR velmi úspěšná oblast. Vládě se v uplynulých letech podařilo snížit míru nezaměstnanosti na méně než tři procenta, a Česká republika je tak aktuálně premiantem v rámci EU.

Na okraj sociálního summitu proběhne také další kolo vyjednávání o budoucnosti EU, které povede předseda Evropské rady Donald Tusk. Lídři EU se tentokrát zaměří na vzdělávání a kulturu.

Vláda se dnes zabývala také pozicí na summit Východního partnerství. Ten se uskuteční 24. listopadu v Bruselu. V pořadí pátý summit by měl potvrdit angažovanost EU ve východní Evropě a stanovit výhled do budoucna s cílem posílit stabilitu a odolnost partnerských zemí. Spolupráce v rámci Východního partnerství je pro ČR zásadní prioritou české zahraniční politiky. Byla to právě Česká republika, která v roce 2009 stála za vznikem této iniciativy. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie