Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 11. 2015 20:51

Vláda schválila mandát pro premiéra Sobotku na summit EU-Turecko

Na mimořádné schůzi vlády v sobotu 28. listopadu 2015 byl schválen mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku pro nedělní summit EU a Turecka. Lídři se na něm budou věnovat dalším krokům při řešení aktuální migrační krize.

Odsouhlasený mandát pro premiéra Sobotku odráží přístup, který vláda dlouhodobě prosazuje jako nejefektivnější způsob řešení současné migrační krize. Jde zejména o pomoc uprchlíkům a jejich hostitelským komunitám v zemích původu a tranzitu a o funkční návratovou politiku.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka proto na jednání Evropské rady podpoří solidární finanční asistenci Turecku, které hostí více než dva miliony uprchlíků a přes jehož území proudí migranti do Evropy.

Vláda již v tomto roce poskytla Turecku 10 milionů korun na podporu azylové a migrační infrastruktury. Česká republika může nabídnout i svou účast na expertní pomoci Turecku.

Premiér Sobotka je připraven podpořit také vízovou liberalizaci, pokud Turecko splní potřebné podmínky včetně readmise osob z třetích zemí, které do EU vstoupily právě přes Turecko.

Jednodenní setkání hlav států a vlád členských zemí EU s Tureckem proběhne v neděli 29. listopadu v Bruselu. Summit má být zakončen společným prohlášením prohlubujícím spolupráci EU a Turecka v oblastech ochrany hranic, návratové politiky, vízové liberalizace, procesu rozšíření a finanční podpory.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie