Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 7. 2010 11:59

Vláda schválila návrh na omezení imunity poslanců

Vláda schválila koaliční návrh ústavního zákona, který omezuje imunitu poslanců a senátorů. O návrhu budou zástupci vládní koalice jednat s opoziční ČSSD.

Vláda také zamítla sociálnědemokratický návrh na přímou volbu prezidenta, který měl řadu nedostatků. Ministr spravedlnosti vypracuje nový návrh, který bude odpovídat koaliční dohodě.

„Podle návrhu koaličních stran předkládaný návrh novely Ústavy omezuje trestněprávní procesní imunitu pouze na dobu trvání mandátu poslance nebo senátora. Na poslance a senátory se nebude vztahovat podle návrhu ani zvláštní přestupková procesní imunita,“ vysvětluje premiér Petr Nečas.

„Budeme jednat i se sociální demokracií. Pokud se připojí, tak je to konečně nejenom o omezení imunity pouze mluvit, ale také ji fakticky uskutečnit,“ dodal předseda vlády.

S rušením poplatků a celostátním referendem vláda nesouhlasí

Ministři při dnešním jednání dali negativní stanovisko k návrhům poslanců ČSSD. Ti navrhovali zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví. „Legislativní rada vlády znovu potvrdila, že regulační poplatky nejsou v rozporu s Ústavou. Odpadá tedy hlavní argument, o který se návrh poslanců ČSSD opírá. Ztráta z výnosů poplatků a související omezení úspor by mohly být pro bilanci zdravotního pojištění smrtící,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.

Stejně tak vláda zamítla návrh ústavního zákon o celostátním referendu. Podle ministrů chybí v návrhu nástin dalších norem k provádění samotného ústavního zákona, vymezení otázek není jednoznačné a vytváří se nová kategorie zákonů, která není rychle novelizovatelná.

Dotace na nápravu povodňových škod

Vláda také rozhodla o tom, že Česká republika podá do 26. července žádost o dotaci na nápravu povodňových škod z Fondu solidarity EU. „Pokud bychom byli úspěšní, mohli bychom získat až 131 milionů Kč. V porovnání s odhadovanými škodami ve výši 5,25 miliardy korun to není vysoká částka, jsme ale přesvědčení, že s ohledem na stav veřejných financí máme povinnost se ucházet i o tuto částku,“ dodal Petr Nečas.

Martin Kupka, mluvčí vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie