Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 11. 2018 9:51

Vláda schválila navýšení platů ve veřejném sektoru, Česko se nepřipojí ke globálnímu paktu OSN k migraci

Vláda ve středu 14. listopadu 2018 schválila navýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru.
Vláda ve středu 14. listopadu 2018 schválila navýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru.
Vláda Andreje Babiše na jednání ve středu 14. listopadu 2018 projednala postoj České republiky ke Globálnímu kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci. Rozhodla, že se Česko k tomuto dokumentu nepřipojí. Nařízením vlády také rozhodla o zvýšení platů ve veřejném sektoru od 1. ledna 2019 s tím, že navýšení nebude plošné.

Kabinet zamítavé stanovisko k migračnímu kompaktu, který má být přijat na mezivládní konferenci 10. prosince 2018 v Marrákeši a poté formálně potvrzen v lednu 2019 ve Valném shromáždění OSN v New Yorku, zdůvodnil tím, že dokument v navržené podobě je problematický. V textu například chybějí jasné definice legální a nelegální migrace, neprošel ani další požadavek zemí EU na uvedení deportací jako legitimního nástroje návratové politiky pro ty migranty, kteří nezískají povolení k pobytu a odmítnou zemi opustit. Přijetí migračního paktu již odmítlo Rakousko, Maďarsko a USA, zásadní výhrady mají i Polsko, Itálie, Japonsko, Austrálie či Švýcarsko. Vláda teď bude o svém postoji informovat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, která si její stanovisko vyžádala.

Vláda také schválila novelu nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Plní tak svůj další slib, že zvýší od ledna 2019 platy zaměstnanců státního a veřejného sektoru, ale nikoli plošně, nýbrž diferencovaně. Od nového roku se tak zvýší platové tarify zaměstnanců ve veřejných službách a správě o 5 procent, v případě zdravotnických pracovníků vykonávajících nelékařská zdravotnická povolání (například sociální pracovníci a pracovníci sociální péče) bude zvýšení činit 7 procent, u pedagogických pracovníků v regionálním školství o 10 procent. Nerovnoměrné zvýšení platových tarifů se bude týkat i lékařů a zubních lékařů – ti v 11. až 13. platové třídě si polepší o 7 procent, od 14. platové třídy výš jen o 2 procenta. Další schválenou změnou je zvýšení spodní hranice příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí a zvláštního příplatku cca o 25 procent, protože tento příplatek změnil naposledy od 1. ledna 2007.

Ministři schválili rovněž návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu. Fond bude v příštím roce hospodařit s celkem téměř 39,5 miliardami korun, což v porovnání se schváleným rozpočtem na rok 2018 dělá navýšení o více než 5,3 miliardy korun. Na společnou zemědělskou politiku je přitom určeno 37,164 miliardy korun. Státní zemědělský intervenční fond z těchto prostředků financuje řadu důležitých dotačních programů, např. jednotnou platbu za plochu, dotace pro ekologicky hospodařící zemědělce, dotace pro začínající zemědělce, Program rozvoje venkova či dotační programy Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol. Podrobnosti v tiskové zprávě SZIF.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/vysledky-jednani-vlady-14-listopadu-2018-169850/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie