Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 4. 2016 16:25

Vláda schválila nový zákon o státním zastupitelství, posílí tím odpovědnost a nezávislost státních zástupců

Tisková konference po jednání vlády 7. dubna 2016.
Na jednání kabinetu ve čtvrtek 7. dubna 2016 členové vlády projednali nový zákon o státním zastupitelství, který je jedním z priorit vlády, pravidelné čerpání dotací ze starého programového období a přípravu čerpání fondů v letech 2014–2020 či informaci o projektu Generace 21, který přesídlil několik iráckých rodin do České republiky.

Zákon o státním zastupitelství

Vláda dnes splnila svůj další závazek z programového prohlášení, když schválila nový zákon o státním zastupitelství. Posílí se tím nezávislost, ale i odpovědnost státních zástupců, zjednoduší se soustava státních zastupitelství na tři stupně a mimo jiné se zřídí Speciální státní zastupitelství pro závažnou hospodářskou kriminalitu.

Čerpání evropských dotací

Koaliční kabinet ve čtvrtek projednal také zprávu o stavu čerpání evropských fondů v programovém období 2007–2013 za leden a únor 2016. Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj se v končícím programovém období podařilo dočerpat maximum prostředků a pro nové období jsou splněny takřka všechny předběžné podmínky. Zároveň již úspěšně startují první výzvy v nových operačních programech pro období 2014–2020.

Za dva roky se vládě Bohuslava Sobotky podařilo výrazně zlepšit čerpání fondů Evropské unie. V roce 2015 byla Česká republika dokonce druhou nejrychleji čerpající zemí v celé EU. Jen v uplynulém roce se podařilo vyčerpat více jak čtvrtinu celkové alokace, řídící orgány proplatily příjemcům 138 miliard korun. Je také reálná šance, že se ČR nakonec podaří vyčerpat takřka všechny dostupné peníze.

Česko-polské mezivládní konzultace

Předseda vlády informoval kabinet o přípravě čtvrtých mezivládních česko-polských konzultací, které se uskuteční zítra, 8. dubna 2016 ve Varšavě. Hlavními tématy bude předsednictví Visegrádské skupině, přeshraniční spolupráce či propojení dopravní infrastruktury. Konzultací se kromě premiéra Sobotky zúčastní také osm ministrů jeho kabinetu.

Přesídlení iráckých rodin

Jedním z témat dnešního jednání vlády bylo také přesídlení 153 osob z Iráku a Libanonu, které organizoval Nadační fond Generace 21. Vláda už v prosinci odsouhlasila návrh na jejich postupné přesídlení do ČR. Ukázalo se ale, že řada z nich nemá skutečný zájem žít v České republice. Protože není naplňován účel programu, vláda rozhodla o jeho předčasném ukončení. ČR ale bude nadále pokračovat v pomoci při řešení migrační krize jinými cestami.

Dalšími schválenými body jsou novela zákona o hmotné nouzi a návrh Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie