Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 10. 2015 15:54

Vláda schválila nový zákon o zadávání veřejných zakázek

Tisková konference po jednání vlády 5. října 2015.
Tisková konference po jednání vlády 5. října 2015.
Vláda na svém pondělním jednání potvrdila mandát pro ministra vnitra Milana Chovance. Česká republika je v Lucemburku připravena podpořit kroky EU v oblasti návratové politiky a vytvoření seznamu bezpečných zemí původu. Odmítá ale přerozdělování uprchlíků prostřednictvím trvalých kvót. Dalším důležitým bodem pravidelného jednání vlády byl návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, který patří mezi základní priority vlády.

Veřejné zakázky budou podle nových pravidel

Vláda dnes také splnila jednu ze svých hlavních priorit, kterou je přijetí zákona o zadávání veřejných zakázek. Nový zákon po několika letech zpřehlední a ulehčí zadávání zakázek, které rozhýbou investice a podpoří ekonomický růst a zaměstnanost.

Nově bude moci zadavatel vyloučit dodavatele, který se mu dříve neosvědčil, sám si stanovit mimořádně nízkou cenu nebo kontrolovat jen nejvýhodnější nabídku. Nebude muset také vyloučit nejvýhodnější nabídku kvůli formalitám. Podle nových pravidel bude mimo jiné také možné využít zjednodušený režim pro zakázky na sociální služby.

Česká republika odmítá trvalý relokační mechanismus  

Ministr vnitra Milan Chovanec na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Lucemburku, které je naplánováno na 8. a 9. října, podpoří chystaný Akční plán EU v oblasti návratové politiky i vytvoření seznamu bezpečných zemí původu. Součástí vládou uděleného mandátu je také odmítnutí návrhu na zřízení stálého relokačního mechanismu.

Ministr Chovanec se v Lucemburku setká se svými protějšky ze zemí Visegrádské skupiny, aby společně projednali žádost Maďarska o pomoc při ochraně vnějších hranic Schengenu.

Členové vlády dnes schválili také mandát pro 1. místopředsedu vlády pro ekonomiku a ministra financí Andreje Babiše na jednání ministrů financí členských zemí EU dne 6. října 2015 v Lucemburku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie