Aktuálně

18. 5. 2016 15:18

Vláda schválila ovoce do škol přímo od zemědělců a jmenovala tajemníka Prouzu koordinátorem pro digitální agendu

Tisková konference po jednání vlády 18. května 2016.
Tisková konference po jednání vlády 18. května 2016.
Členové vlády Bohuslava Sobotky projednali ve středu 18. května 2016 především mandát ministra vnitra Milana Chovance na páteční jednání ministrů vnitra v Bruselu, podporu prvovýrobců v zemědělství v rámci projektu Ovoce a zelenina do škol či návrh řešení koordinace digitální agendy na národní úrovni.

Koordinace digitální agendy

Vláda se tématu digitální agendy věnuje už od svého nástupu v roce 2014. Digitální agenda zasahuje do působení všech ministerstev a zároveň má velký dopad na konkurenceschopnost a hospodářský růst. Vláda proto dnes rozhodla o jmenování Tomáše Prouzy, státního tajemníka pro evropské záležitosti, koordinátorem digitální agendy v České republice. Úkolem koordinátora bude především sladit vládní aktivity na podporu digitální ekonomiky a digitalizace veřejné správy, zajišťovat komunikaci mezi ministerstvy a dalšími ústředními orgány státní správy a také spolupracovat s hospodářskými a sociálními partnery. 

Česká republika trvá na odmítnutí povinných kvót 

Ministr vnitra Milan Chovanec získal od vlády mandát na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu dne 20. května 2016. Česká republika nadále trvá na odmítavém postoji k trvalému relokačnímu mechanismu a prosazuje například nutnost zlepšení práce hotspotů v Itálii, které jako jedny z prvních zachycují uprchlíky při příchodu do Evropy. Česká republika už dříve nabídla řadu expertů, kteří by mohli působit v rámci Evropského podpůrného azylového úřadu. 

Ovoce a zelenina do škol přímo od zemědělců

Na dnešním jednání vláda také upravila podmínky projektu Ovoce a zelenina do škol, díky kterým budou moci školy nakupovat zeleninu a ovoce přímo od zemědělců. Nyní je možné je nakupovat pouze od distributorů. Změna má za cíl především podpořit prvovýrobce, platit by měla od září roku 2016. Projekt Ovoce a zelenina do škol, který využívá finanční podporu z Evropské unie, funguje od roku 2009 a má zlepšovat stravovací návyky dětí. 

Dalším projednaným bodem bylo schválení finančního příspěvku České republiky na činnost Česko-německého fondu budoucnosti v letech 2018–2027.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie