Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 8. 2015 14:41

Vláda schválila parametry soutěže na elektronické mýto a Akční plán pro rozvoj digitálního trhu

Vláda na svém jednání ve středu 26. srpna 2015 projednala Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, parametry zadávacího řízení na provoz elektronického mýta, návrh novely zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury a další.

Akční plán pro rozvoj digitálního trhu

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Členové vlády dnes odsouhlasili Akční plán pro rozvoj digitálního trhu. Digitální agenda je jednou z priorit jak české vlády, tak Evropské komise. Plán shrnuje opatření k rozvoji digitální ekonomiky v ČR.

Digitalizace přinese další impuls pro ekonomický růst a vznik nových pracovních míst. Plán podporuje dobudování vysokorychlostních sítí a rozvoj elektronické veřejné správy, digitálního průmyslu, digitálních kompetencí občanů a elektronického obchodování,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Rozvíjením mezinárodní spolupráce v digitální agendě vláda plní také jedno ze stěžejních témat probíhajícího českého předsednictví Visegrádské skupině.

Elektronické mýto po roce 2016

Ministr dopravy Dan Ťok dnes opět předložil na jednání vlády bod týkající se základních parametrů zadávací dokumentace pro zadávací řízení na provoz Systému elektronického mýta po roce 2016. Členové vlády následně odsouhlasili vyhlášení výběrového řízení na tříletý provoz stávajícího systému mýta. Zároveň bude vyhlášeno řízení na mýtného manažera, který následně navrhne další možnosti při výběru poplatku. Ministerstvo dopravy také už nyní začne s přípravou neutrálního zadávacího řízení, ze kterého by měl vzejít provozovatel mýta po roce 2019.

Návrh novely zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury

Dnešním rozhodnutím kabinet rozšířil okruh činností, které může fond dopravy financovat. Na peníze tak dosáhne více projektů a zvýší se také tlak na jejich kvalitu. Rozšíření účelu fondu zefektivní financování z důležitého operačního programu Doprava, který zároveň rozdělí o zhruba tři miliardy korun více.

Investice do infrastruktury zůstávají jedním z prorůstových opatření vlády. Peníze z fondu nově podpoří také financování správy silnic a dálnic a fond bude přispívat i na provozování celostátních a regionálních drah. Zafinancuje také údržbu a správu vnitrozemských vodních cest.

 

Vláda ve středu projednala také návrh na poskytnutí peněžního daru na podporu afghánských rozvojových programů nebo společné prohlášení k česko-německému strategickému dialogu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie