Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 6. 2016 14:04

Vláda schválila spravedlivější financování pro regionální školy

Tisková konference po jednání vlády 15. června 2016.
Tisková konference po jednání vlády 15. června 2016.
Ve středu 15. června 2016 se vláda Bohuslava Sobotky na svém pravidelném zasedání zabývala mimo jiné změnou financování regionálního školství tak, aby byl zaručen spravedlivý příděl prostředků pro školy a učitele. Projednala také novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, která umožňuje speciální režim pro deset klíčových dopravních staveb se starým posudkem EIA.

Lepší financování regionálních škol

Novela školského zákona, kterou dnes odsouhlasila vláda, má za cíl změnit k lepšímu financování regionálního školství. Odstraňuje rozdílné financování stejných oborů i nerovnosti v odměňování pedagogických zaměstnanců. U středních škol poté odstraňuje tlak na to, aby školy přijímaly z ekonomických důvodů co nejvíce žáků bez ohledu na jejich studijní předpoklady. Nový systém financování škol, které zřizují kraje a obce, bude založen na financování skutečného počtu pedagogických pracovníků. Platit by měl od 1. ledna 2018.

Novela zákona o EIA

Vláda pokračuje v řešení problémů v oblasti zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Dnes schválenou novelou zákona o EIA chce umožnit získání stavebního povolení u deseti klíčových dopravních staveb, aniž by u těchto projektů musel být opakován proces EIA. V tomto směru také vláda vede intenzivní jednání s Evropskou komisí. Snaží se tak zabránit prodlení při realizaci silničních a železničních staveb, které mají zásadní význam pro Českou republiku i okolní státy a jež by mohly být zahájeny již ve stavební sezoně 2017. Proto se vládní koalice bude snažit, aby i Poslanecká sněmovna schválila novelu EIA v rámci zrychleného projednání.

Členové vlády dnes také schválili mandát pro ministra financí Andreje Babiše na Radu pro hospodářské a finanční věci, novelu zákona o informačních systémech veřejné správy a zákona o kybernetické bezpečnosti či jmenování vládního zmocněnce pro jadernou energetiku.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/vysledky-jednani-vlady-15-cervna-2016-145467/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie