Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 4. 2012 17:17

Vláda schválila základní body finanční ústavy

Mezi základní prvky normy má patřit zřízení rozpočtové rady a zakotvení maximálního limitu pro výši vládního dluhu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Zákon, který vládě předložilo ministerstvo financí, dále počítá se zpřísněním rozpočtových pravidel pro místní správy a samosprávy. "Materiál měl výraznou podporu a současně vláda rozhodla, že termín předložení návrhu zákona bude 30. června. Chceme velmi účinnou legislativní brzdu proti zvyšování zadlužování," uvedl premiér Petr Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že nastavení přesných hranic, kdy bude muset vláda vytvořit aktivní protidluhová opatření nebo dokonce omezit výdaje, aby dluh nezvyšovala, bude výsledkem politické dohody. "Je to ústavní zákon, takže se budeme muset domluvit i s opozicí," upozornil ministr.

Národní rozpočtová rada by měla podle návrhu být funkčně, finančně i personálně nezávislá instituce. Jejím úkolem bude monitorovat a vyhodnocovat plnění rozpočtových cílů vlády. Její činnost bude podle premiéra zabezpečena v rámci České národní banky.

Rada by se měla rovněž vyjadřovat k legislativním návrhům a jejich rozpočtovým dopadům. Měla by monitorovat transparentnost veřejných rozpočtů a zpracovávat zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Rada by měla být podle tříčlenná, mimo jiné kvůli minimalizaci nákladů i způsobu hlasování.

S využitím ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie