Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 5. 2010 17:34

Vláda schválila zjednodušení ekologické legislativy

Kabinet se dnes také zabýval finanční pomocí vysokoškolským studentům nebo obnovou armádní letadlové flotily

Premiér Jan Fischer v úvodu tiskové konference poděkoval za organizaci voleb a jejich hladký průběh. Konkrétně jmenoval zaměstnance ministerstva vnitra, Český statistický úřad a členy okrskových volebních komisí. Ohledně povolební situace předseda vlády hovořil také o dalším působení jeho kabinetu. „Demisi vláda podá ihned poté, co se sejde nový parlament a na první schůzi se zkonstituuje jeho základní struktura a základní vrcholové orgány,“ uvedl Jan Fischer.

Vláda na dnešním pravidelném jednání schválila plán finanční pomoci vysokoškolským studentům. Na jeho základě budou moci studenti dostávat finanční podporu, která jim pokryje náklady na studium. Celkem bude možné získat až 54 tisíc korun ročně. Studenti pak peníze budou splácet po dokončení studia.

Dalším bodem schváleným na dnešní schůzi vlády je návrh ministerstva průmyslu a obchodu na zvýšení konkurenceschopnosti ČR pomocí zjednodušení ekologické legislativy. Díky tomuto opatření podnikatelé dosáhnou úspor v řádu milionů. Návrh nyní posoudí mezirezortní komise. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje úpravu některých předpisů o ochraně rostlin, živočichů a krajiny. "Znění těchto paragrafů je pro podnikatelskou činnost, jak pro stavební, tak pro báňskou, nepřijatelné, poněvadž dává do rukou úředníků či ekologů pravomoci zastavit již schválenou stavbu nebo činnost, a to bez zodpovědnosti za případné ztráty, které podnikatelským subjektům tímto svým rozhodnutím způsobí," uvádí ministerstvo.

Kabinet Jana Fischera také odsouhlasil návrh ministerstva obrany na nákup letadel pro významné činitele. Armádní letadlový park se tak rozšíří o jedno až tři malá letadla a dva vrtulníky pro přepravu ústavních činitelů. Letadla kategorie business jet nahradí v současnosti používaný sovětský letoun Jak-40, který AČR používá již od dob minulého režimu. Druhým letadlem je Bombardier CL-601 Challenger, ten je pro změnu poruchový. Ministerstvo obrany pracuje na kompletní obnově leteckých strojů na základě rozhodnutí vlády z roku 2005.

Ministři se shodli na stažení bodu programu, který se týkal poskytnutí peněz na likvidaci škod, které způsobily letošní záplavy. Jedná se o finance, které nebyly využity při odstraňování škod z povodní v roce 2009.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie