Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2015 18:38

Vláda se setkala již podruhé na společném jednání se Svazem měst a obcí ČR

Tisková konference po jednání vlády se Svazem měst a obcí ČR 12. října 2015.
Tisková konference po jednání vlády se Svazem měst a obcí ČR 12. října 2015.
Vláda B. Sobotky jednala dnes 12. října 2015 s vedením Svazu měst a obcí ČR. Mezi hlavní témata dnešního jednání patřila bytová problematika, výkup odpadů či financování oprav silnic II. a III. třídy. Vládní koalice jednala se Svazem měst a obcí již podruhé za dobu svého fungování.

Financování oprav silnic II. a III. třídy

Předseda vlády Sobotka podpořil, aby obce dostávaly peníze na opravy silnic II. a III. tříd. Vláda už v rozpočtu na rok 2015 vyčlenila pro tento účel 2 miliardy korun. Tyto peníze budou použity na obnovu silnic nižších tříd včetně jejich mostů.

Koncepce sociálního bydlení ČR 2015 – 2025

Vláda informovala Svaz měst a obcí o tom, že dnes schválila Koncepci sociálního bydlení. Plní tím důležitý závazek z vládního programového prohlášení. Sociálním bydlením pomůže řadě ohrožených skupin obyvatelstva, především samoživitelkám, seniorům či mladým rodinám s dětmi. Koncepce navíc představuje podrobný strategický dokument pro tuto oblast a vymezuje směr budování systému sociálního bydlení pro osoby v nouzi. Na její přípravě se podíleli také obce, kraje, odbory, nájemníci a další strany. Následně vznikne zákon o sociálním bydlení, který by měl být na vládě do konce června 2016.

Výkup odpadů a registr přestupků

Vláda vyšla vstříc přání obcí a měst a již dříve schválila vyhlášku Ministerstva životního prostředí zakazující výkup kovů za hotové peníze. Toto opatření mělo především zabránit krádežím kovů, které obcím způsobují velké škody. Dalším splněným závazkem bylo zavedení registru přestupků, který vláda schválila v říjnu loňského roku. Registr zavádí centrální evidenci přestupků a postihuje recidivu. Došlo tak ke zvýšení pokut za opakované přestupky.

První společné jednání vlády a Svazu měst a obcí se uskutečnilo 20. října 2014. Předseda vlády uvedl, že další setkání by mohlo následovat v první polovině roku 2016.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie