Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 6. 2011 22:28

Vláda souhlasí s pořízením vojenské výbavy z prostředků USA

Vláda večer posvětila plány ministerstva obrany na pořízení vojenského vybavení z programů zahraniční pomoci vlády USA.

Čeští vojáci tak mohou získat ze Spojených států šifrovací zařízení, radiostanice, brýle pro noční vidění, náboje i pušky.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Mezi materiálem, který chtějí vojáci získat, je 17 zařízení IFF. Dokáží rozeznat přátelské letadlo od nepřátelského a při přenosu informací využívají šifrování.

Pokud se voják skrze takové zařízení podívá na letadlo ve vzduchu, přístroj se s letounem pokusí navázat šifrovanou komunikaci. Když letadlo odpoví, je identifikováno jako přátelské. V opačném případě je pravděpodobné, že jde o nepřátelský stroj. Nákup těchto zařízení bude financován z rozpočtu ministerstva obrany.

Ani korunu naopak Češi nezaplatí za další vojenskou výbavu. Obrana chce využít zahraniční pomoc USA k pořízení stovky švýcarských pušek Sig 516 spolu s příslušenstvím, 11.000 nábojů, desítek polních přijímačů GPS a radiostanic. Vláda USA by měla Čechům dodat také osm nočních zaměřovačů pro ruční zbraně.

Americkou vojenskou pomoc nevyužijí Češi letos poprvé. Již na konci března schválila vláda pořízení přístrojů pro noční vidění, lehkých zbraní, munici a spojovací techniky. Z rozpočtu ministerstva obrany se tehdy hradila jen část dodávky vybavení určeného primárně pro vojáky v zahraniční misi v Afghánistánu, zbytek financovala vláda USA.

Vojáci v Afghánistánu obdrželi radiokomunikační systém Harris, laserový dálkoměr, zařízení pro noční vidění a polní vojenské přijímače GPS. Piloti vrtulníků v provincii Paktika dostali letecké přilby, brýle pro noční vidění a kyslíkové přístroje.

Zdroj ČTK

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie