Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 4. 2016 17:10

Vláda souhlasí s přístupem Černé Hory k NATO

Vláda ČR projednala 18. dubna 2016 text Protokolu o přístupu a následně doporučila prezidentovi republiky, aby zmocnil ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a dva alternáty, náměstka ministra zahraničních věcí pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální Jakuba Kulhánka a velvyslance ČR při Severoatlantické alianci Jiřího Šedivého, k podpisu protokolu s výhradou jeho následného schválení parlamentem a ratifikace prezidentem ČR.

Ministři zahraničních věcí NATO na svém zasedání v prosinci 2015 pozvali Černou Horu k zahájení rozhovorů o svém přistoupení k Severoatlantické smlouvě. Rozhovory proběhly ve dnech 15. – 16. února 2016 v ústředí Severoatlantické aliance v Bruselu.

Vláda ČR projednala text Protokolu o přístupu a následně doporučila prezidentovi republiky, aby zmocnil ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a dva alternáty, náměstka ministra zahraničních věcí pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální Jakuba Kulhánka a velvyslance ČR při Severoatlantické alianci Jiřího Šedivého, k podpisu protokolu s výhradou jeho následného schválení parlamentem a ratifikace prezidentem ČR.

Protokol by měl být podepsán na zasedání ministrů zahraničních věcí ve dnech 19. – 20. května 2016 v Bruselu. Po slavnostním podpisu budou zahájeny národní schvalovací procesy, které budou paralelně probíhat v 28 členských zemích i v samotné Černé Hoře.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie