Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2013 11:51

Vláda uvolnila dalších 200 milionů na odstranění následků povodní

Finanční pomoc ve výši 100 mil. korun na odstraňování následků aktuálních povodní na Moravě a ve Slezsku a 100 mil. pro Středočeský kraj dnes schválila vláda.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle premiéra Petra Nečase je v souvislosti s opakující se povodňovou situací zejména na území Moravy a Slezska nutné bezprostředně reagovat. Z vládní rozpočtové rezervy proto vláda vyčlenila částku 100 milionů korun na řešení krizových situací, jejich předcházení a odstraňování následků. „Jedná se o prostředky, které jsou určeny pro kraje v oblasti Moravy a Slezska,“ řekl premiér.

Současně vláda uvolnila prostředky na pokrytí prvotních nákladů a opatření k řešení krizové situace ve Středočeském kraji v souvislosti s povodněmi z počátku června. „Vláda schválila použití prostředků z vládní rozpočtové rezervy ve výši 100 milionů korun pro Středočeský kraj,“ dodal Petr Nečas.

Ministr Petr Mlsna a premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády 26. června 2013
Ministr Petr Mlsna a premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády 26. června 2013

Vojáci budou pomáhat dalších 14 dní

Vláda dnes také schválila povolání vojáků Armády ČR k záchranným pracím a likvidaci následků pohromy při povodních. V důsledku vydatných dešťů byly na mnoha místech zastaveny práce na likvidaci následků povodní z počátku června a současně s novou povodňovou situací dochází k dalším škodám na majetku občanů i obcí.

Vláda na základě doporučení Ústřední povodňové komise prodloužila mandát pro využití vojáků pro tyto akce na odstraňování a likvidaci následků povodní o dva další týdny. Vojáci mohou být využiti pro odstraňování povodňových škod do 15. července letošního roku,“ uvedl premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie