Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 4. 2013 17:05

Vláda věří v pozitivní vývoj ekonomiky

Vláda se chce po konsolidaci veřejných financí zaměřit na hospodářský růst. Tento trend naznačuje návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2014 až 2016, který dnes schválila. Jde o první krok k přípravě státního rozpočtu na další rok.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle premiéra Petra Nečase se vláda rozhodla poté, co se jí podařilo konsolidovat veřejné finance, a daří se dostat deficity pod 3 % HDP, zmírnit tempo fiskální konsolidace a připravit rozpočet tak, aby obsahoval více prorůstových prvků. „Zmírňujeme konsolidační tempo, rozpočtové deficity budou těsně pod 3 % HDP. Stabilizovali jsme veřejné finance a nyní se chceme zaměřit na hospodářský růst,“ řekl premiér.

Petr Nečas zdůraznil, že vláda nechce povzbuzení ekonomického růstu řešit cestou fiskální stimulace a zvyšováním spotřeby státu. Připomněl dále, že v české ekonomice tvoří hrubý domácí produkt zhruba z jedné poloviny spotřeba domácností, která je utlumena spíše z psychologických, než z ekonomických důvodů. To je podle premiéra jasný signál, že po stabilizování veřejných financí je nyní možné se zaměřit na prorůstové impulzy. „Jedná se o signál, který říká: stabilizovali jsme veřejné finance, máme je pod kontrolou, můžeme se nyní zaměřit na hospodářský růst, který bude postaven na zdravých základech, zdravých a konsolidovaných veřejných financích. Není již nutné provádět další úsporná opatření, další škrty,“ dodal předseda vlády.

Ekonomický výhled počítá v příštím roce s nulovým hospodářským růstem v letošním roce a s růsty 1,2 v roce 2014, 2,1 a 2,6 procenta v letech 2015, resp. 2016. Fiskální cíl, tedy podíl deficitu veřejných rozpočtů na hrubém domácím produktu si vláda stanovila ve výši 2,9 procenta na rok 2014 a 2,8 procenta období 2015 až 2016. Tomu chce podle premiéra Nečase vláda přizpůsobit také celkové výdaje státního rozpočtu.

Spokojujeme se s tím, že deficit veřejných financí bude pod 3 procenty HDP, abychom rovnovážně vedle konsolidace veřejných financí a stabilizace veřejných rozpočtů zajistili i předpoklady pro ekonomický růst. Z toho plyne i výdajový rámec, který bude v příštím roce zhruba na úrovni 1126 miliard,“ dodal premiér Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie