Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 3. 2015 15:39

Vláda zadává veřejné zakázky transparentněji než předchozí

Tisková konference po jednání vlády 4. března 2015.
Tisková konference po jednání vlády 4. března 2015.
Kabinet Bohuslava Sobotky naplňuje jeden ze svých závazků na transparentnější hospodaření s veřejnými financemi. Podle informace, kterou ve středu 4. března předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj, resorty snížily v loňském roce objem veřejných zakázek zadaných v jednacím řízení bez uveřejnění o deset miliard korun. Kromě ní vláda dnes projednala například finanční pomoc pro země postižené ebolou nebo formu uctění památky obětí z Uherského Brodu.

Transparentnější a zodpovědnější nakládání s veřejnými penězi je jedním z cílů vlády, který si také vytyčila ve svém programovém prohlášení. Oproti minulým vládám se členům kabinetu Bohuslava Sobotky podařilo za třináct měsíců obrátit trend v systému zadávání veřejných zakázek.

Vlády v roce 2012 zadaly formou jednacího řízení bez uveřejnění zakázky v hodnotě téměř 28 miliard korun, v roce 2013 pak v hodnotě 31 miliard korun. Za první rok této vlády resorty snížily tento objem o deset miliard korun, a to na 20 miliard.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ve čtvrtek se rozezní sirény k připomenutí památky obětí

Ve středu vláda rozhodla také o formě uctění památky osmi obětí útoku v Uherském Brodě. Ve čtvrtek 5. března se v pravé poledne rozezní na dvě minuty a dvacet vteřin sirény. Vláda doporučila, aby v tu dobu zvonily také zvony. Ministr vnitra Milan Chovanec také informoval vládu o okolnostech útoku a probíhajícím vyšetřování.

Pomoc pro Afriku

Kabinet na dnešním jednání schválil také finanční humanitární pomoc oblastem západní Afriky postiženým ebolou ve výši deset milionů korun. Česká republika těmito penězi podpoří misi OSN a dětský fond UNICEF. Vláda už v minulosti poskytla na boj s ebolou jak materiální, tak finanční pomoc.

Dalšími schválenými body byl například Národní akční plán pro chytré sítě nebo vyvážení munice, výbušnin a dalších nebezpečných látek z areálu Vrbětice.

Kompletní výsledky jednání najdete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-4-brezna-2015-127362/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie