Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 4. 2016 15:48

Vláda zahájila debatu o konvergenčním programu a výdajových rámcích

Tisková konference po jednání vlády 27. dubna 2016.
Tisková konference po jednání vlády 27. dubna 2016.
Vláda Bohuslava Sobotky začala na jednání ve středu 27. dubna 2016 projednávat podobu státního rozpočtu pro rok 2017. Detaily konvergenčního programu České republiky a návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2017 až 2019 bude ještě projednávat koaliční rada. Kromě toho se vláda zabývala také programem podpory regenerace a podnikatelského využití brownfieldů či národním programem reforem.

Konvergenční program

Členové vlády dnes začali projednávat konvergenční program, podle kterého by měly být určena základní rozpočtová opatření vlády. Jeho konkrétní podobou, včetně požadavků jednotlivých resortů, se budou členové vlády opět zabývat na jednání příští pondělí.

Spolu s konvergenčním programem dnes vláda odložila také návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2017 až 2019. Koaliční partneři budou ještě diskutovat například o výdajích do zdravotnictví, navyšování platů státních zaměstnanců či o valorizaci penzí.

Program podpory Regenerace a podnikatelského využití brownfieldů

Program, který dnes předložil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, pomůže především strukturálně postiženým krajům, tedy Moravskoslezskému, Ústeckému a Karlovarskému. Měl by přinést až dva tisíce nových pracovních míst, a to díky regeneraci mnohdy nebezpečných brownfieldů, čímž vznikne větší množství drobnějších podnikatelsky využitelných ploch. Začít by měl už v příštím roce a skončit v roce 2023. Celková investice by měla dosáhnout dvou miliard korun.

Národní program reforem

V rámci jednání Výboru pro Evropskou unii vláda schválila Národní program reforem pro rok 2016, který obsahuje opatření pro zajištění hospodářského růstu a stabilní zaměstnanosti, a to v souladu s prioritami Evropské unie. Vláda se chce zaměřit především na pokračování boje s daňovými úniky a podporu zdravotnictví. Více najdete na /cz/vlada-schvalila-narodni-program-reforem-cr-143047/.

Dalším projednaným bodem byl například státní závěrečný účet České republiky za rok 2015.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie