Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2015 18:48

Vláda zahájila diskusi o státním rozpočtu pro rok 2016

Ve středu 24. června 2015 začal vládní kabinet premiéra Bohuslava Sobotky projednávat sestavení státního rozpočtu pro rok 2016. Členové vlády se shodli na základních výdajových rozpočtových rámcích. Nyní povedou jednotliví členové vlády jednání s ministrem financí o konečné podobě rozpočtů pro svěřené resorty.

Priority jednotlivých resortů pro rozpočet 2016:

Ministerstvo financí

Prioritou Ministerstva financí je, aby schodek státního rozpočtu v souladu s usnesením vlády ke Konvergenčnímu programu ČR nepřesáhl v roce 2016 70 mld. Kč a aby Česká republika plnila své mezinárodní závazky ve fiskální oblasti, a tím se nadále zvyšovala její důvěryhodnost a její vnímání domácími a zahraničními investory. V rámci řízení zadluženosti České republiky chce resort i nadále zvyšovat efektivitu dluhového financování zapojováním volné likvidity do řízení státního dluhu. Místo zvyšování daní důsledně trváme na pokračujícím zefektivňování výběru stávajících daní, minimalizaci daňových úniků a podvodů.

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace

Na vědu, výzkum a inovace byl pro rok 2016 schválen návrh státního rozpočtu ve výši 28,6 miliardy korun, což znamená meziroční navýšení o více než 2 miliardy oproti střednědobému výhledu. Jedná se o historicky nejvyšší rozpočet na VVI. Většina z těchto peněz půjde na rozvoj výzkumných organizací. Dalších 500 milionů bude vyčleněno na podporu aplikovaného výzkumu a na udržitelnost nových vědeckovýzkumných center. Cílem je stabilizace systému vědy, výzkumu a inovací a rozvoj výzkumných institucí a vysokých škol.

Ministerstvo zahraničních věcí

Klíčovými body u Ministerstva zahraničních věcí jsou podpora ekonomické diplomacie, udržení činnosti ambasád a zastupitelských úřadů ČR.

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany bude pokračovat v modernizaci techniky, na kterou nebyl v předchozích letech dostatek finančních prostředků. Zároveň začal resort řešit personální nenaplněnost armády. Letos přijme 1 800 nových profesionálních vojáku, příští rok se toto číslo zvýší na 2 000.

Ministerstvo vnitra

V případě Ministerstva vnitra se jedná především o zajištění bezpečnosti občanů ČR, a to navýšením tarifních platů a počtu příslušníků Policie ČR. Dále pak zajištění dotací jednotkám sborů dobrovolných hasičů a zabezpečení nezbytné výše prostředků na jejich provoz. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Prioritami Ministerstva průmyslu a obchodu pro rozpočet v roce 2016 je zahlazování následků hornické činnosti, podpora strategických investičních akcí a posílení výdajů na činnost úřadu a jím řízených organizací.

Ministerstvo spravedlnosti

Hlavní a zcela zásadní prioritou Ministerstva spravedlnosti je posílení nákladů na nesoudcovský personál u soudů a na insourcing IT za účelem zrychlení a zefektivnění soudních řízení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí

V rámci Ministerstva práce a sociálních věcí je důležité z hlediska rozpočtu pro rok 2016 zajistit dofinancování sociálních služeb pro rok 2015. Snaha pomoci zachovat sociální služby, z nichž se některé nacházejí v kritické finanční situaci a jsou nuceny výrazně omezovat svoji činnost. Další prioritou resortu je valorizace příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a rovněž navýšení příspěvku na péči, dále v rámci Efektivního systému zaměstnanosti zajistit výkon komplexních kontrol inspektorátů práce.

Ministerstvo dopravy

Jednoznačnou prioritou Ministerstva dopravy ve finančně nejnáročnější oblasti – dopravní infrastruktuře – je zachovat růstový trend objemu prostředků na opravy dopravních sítí, zabezpečit dostatek zdrojů na přípravu projektů a finančně zajistit pokračování probíhajících investičních akcí. Dále chce resort dopravy zahájit realizaci nových investičních akcí z OP Doprava II. Při sestavování rozpočtu respektuje Ministerstvo dopravy také slib zajistit prostředky na opravy silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů. Mimo dopravní infrastrukturu je prioritou zajištění dopravní obslužnosti včetně krajských příspěvků na objednávku železniční dopravy (7,2 mld. korun), navýšení prostředků pro BESIP a podporu alternativních druhů dopravy a dopravy kombinované.

Ministerstvo zemědělství

Mezi základní priority resortu zemědělství patří zvýšení kofinancování projektů v rámci Programu rozvoje venkova či rozšíření počtu programů na podporu zemědělců a lesníků v rámci Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu ze tří na devět. Další změny se týkají národních zemědělských dotací, financování pozemkových úprav nebo nové etapy protipovodňových opatření.

Ministerstvo zdravotnictví

V resortu Ministerstva zdravotnictví jsou prioritami pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce, zajištění dostatečného množství financí pro zdravotnický personál nebo posílení systému ochrany veřejného zdraví. Další prioritou je modernizace nemocničních areálů a podpora programů spolufinancovaných z evropských strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a investičních fondů.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Pro fungování oblasti školství je potřeba navýšit rozpočet tak, aby bylo zajištěno financování regionálního školství, dále nekrátit výdaje na vysoké školy a zajistit funkčnost velkých vědeckých infrastruktur. Další prioritou je zajištění prostředků na platy pedagogických i nepedagogických pracovníků, zlepšení fungování technického a středního odborného školství v návaznosti na potřeby trhu práce a dokončení koncepce financování českého sportu.

Ministerstvo životního prostředí

K prioritám Ministerstva životního prostředí z hlediska rozpočtu patří především financování programu Nová zelená úsporám, dále zajištění zdrojů pro Národní program životní prostředí, z nichž jsou financována klíčová opatření v oblasti životního prostředí, a ze kterého se poskytují dotace na ochranu životního prostředí v těch oblastech, ve kterých to jiné programy neumožňují, např. dotace pro kraje a obce na likvidaci černých skládek nebo třeba ozdravné pobyty pro děti z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší. Zároveň je potřeba zajistit zdroje na posílení České inspekce životního prostředí, aby mohla posílit kontrolní činnost v oblasti výkupu kovů nebo nově zajistit kontrolu v oblasti ochrany zemědělského půdního fondu, a ministerstvo by rádo také podpořilo šetrné využívání půdy a krajiny v podobě financování Programu péče o krajinu.

Ministerstvo kultury

Prioritou Ministerstva kultury České republiky je trvalé zvýšení výdajové hladiny rozpočtu a platová stabilizace resortu. Dalšími cíli jsou: zvýšení podílu výdajů na financování projektů živého umění, osobních i věcných nákladů příspěvkových organizací, stabilizace výdajů na podporu filmu, zastavení propadu výdajů na podporu památkové péče a naopak jejich posílení. Ministerstvo kultury se rovněž hlásí k udržitelnosti IOP a zajištění provozu některých nových kapacit. Hlavními prioritami finančních vztahů k příspěvkovým organizacím, zřízených Ministerstvem kultury, jsou udržení rozpočtové základny příspěvku na provoz, nárůst platů, stabilizace provozních výdajů mimořádných rozvojových projektů a snižování zátěže vnitřních zdrojů organizací.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu chce usilovat o zajištění zejména pokračování činností Agentury pro sociální začleňování, neboť téma sociálního vyloučení a potřebu kroků v této oblasti považuje za naprosto zásadní.

Ministerstvo pro místní rozvoj

Prioritami Ministerstva pro místní rozvoj je zejména financování projektů z evropských programů, jejichž rozsah a dynamika závisejí na míře kofinancovaní ze státního rozpočtu. Klíčové jsou zejména projekty Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Dále pak financování národních programů ze státního rozpočtu, kam patří podpora bydlení, podpora cestovního ruchu, podpora regionálního rozvoje, které směřují do území celého státu a přinášejí následně výrazné fiskální výnosy a s výsledky se mohou potkávat i běžní občané.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie