Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 9. 2015 14:51

Vláda zahájila projednávání zákona o státním rozpočtu pro rok 2016

Tisková konference předsedy vlády Bohuslava Sobotky a prezidenta republiky Miloše Zemana po jednání vlády, 9. září 2015.
Tisková konference předsedy vlády Bohuslava Sobotky a prezidenta republiky Miloše Zemana po jednání vlády, 9. září 2015.
Vláda B. Sobotky dnes 9. září 2015 zahájila projednávání zákona o státním rozpočtu pro rok 2016. Jednání vlády k tomuto tématu se zúčastnil prezident republiky Miloš Zeman. Ten navštívil schůzi koaliční vlády za dobu jejího fungování již podruhé.

Rozpočet 2016

Pro rok 2016 počítá vláda s výrazně nižším deficitem než v letošním roce. Schodek je navržen ve výši 70 miliard korun. V dalších dvou letech plánuje Ministerstvo financí deficit ještě více snížit.

Rozpočtovými prioritami vlády zůstávají výdaje na bezpečnost, podpora investic, hospodářského růstu a zaměstnanosti, ke kterým se vláda přihlásila v programovém prohlášení. Resorty vnitra a obrany plánují posílit své personální kapacity a kvůli silným populačním ročníkům se navýší i počet pracovníků ve školství.

Návrh rozpočtu bude vláda v příštích dnech diskutovat také se sociálními partnery v rámci jednání tripartity. Projednávání zákona o státním rozpočtu bylo dnes přerušeno, vláda se k němu vrátí 23. září 2015. Stejně tak byly z časových důvodů přeloženy na příští jednání další dnes předložené body, včetně novely zákona o důchodovém pojištění, tedy tzv. předčasné důchody pro horníky.

Mandát pro ministra vnitra k jednání o migraci

Na dnešním jednání vlády v rámci Výboru pro Evropskou unii schválila vláda mandát pro ministra vnitra Milana Chovance na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, která se koná 14. září 2015 v Bruselu.

Příští jednání se uskuteční na brněnském výstavišti

Příští zasedání vlády se v pondělí 14. září 2015 uskuteční na Mezinárodním strojírenském veletrhu na brněnském výstavišti. Vláda tak chce podpořit rozvoj průmyslových odvětví, technického vzdělávání a exportu. Premiér Bohuslav Sobotka následně vystoupí na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, prohlédne si veletrh a zúčastní se také slavnostního zahájení 57. Mezinárodního strojírenského veletrhu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie