Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 3. 2013 16:39

K prodeji alkoholu bude nutná koncese

Vláda dnes schválila zavedení koncese na prodej alkoholu. Její zavedení neomezí podnikání a vstup nových podnikatelských subjektů na trh.

Novela mění přílohu živnostenského zákona upravující koncesované živnosti a rozšiřuje předmět podnikání koncesované živnosti regulující výrobu, úpravu a prodej lihu a lihovin. V přechodných ustanoveních dále řeší přechod stávajících živnostenských oprávnění do režimu koncesované živnosti.

"Nyní budou muset všichni prodejci lihovin a lihu během půl roku, což je návrh doby, který předkládáme, požádat o koncesi," uvedl ministr průmyslu Martin Kuba. Koncesi pak dostane každý obchodník, který o ni požádá. "Koncese nebude odborně ani finančně omezena. Nejde o to omezovat vstup subjektů na trh. Je velmi důležité, aby stát měl přehled, v kterých kamenných prodejnách prodej lihovin probíhá," dodal Kuba. Potřebu těchto informací podle něj ukázala nedávná metanolová aféra.

Realizace návrhu by měla přispět ke zprůhlednění trhu s lihem a lihovinami, zvýšení ochrany spotřebitelů a zabránění daňovým únikům. Tím pozitivně ovlivnit také příjmovou stránku státního rozpočtu.

Ministr financí Miroslav Kalousek v souvislosti s předložením návrhu do Poslanecké sněmovny připustil některé dílčí úpravy: „Jsem připraven ve druhém čtení diskutovat o povinné kauci v objemu pěti miliónů korun, neboť je racionální argument tuto kauci odvodit např. od výše obratu výrobců i distributorů."

Změna bude mít pozitivní vliv na podnikatelské prostředí omezením možností prodávat nezdaněný a nekvalitní líh a lihoviny. Podnikatelé, kteří budou nově vstupovat do podnikání, budou moci o koncesi pro prodej lihu a lihovin požádat současně s ohlášením volné živnosti opravňující k prodeji jiných potravinářských výrobků nebo řemeslné živnosti hostinská činnost.

Správní poplatek zůstane stejný bez ohledu na počet současně ohlašovaných živností a požadovaných koncesí a nedojde k jeho zvýšení.

Značení a prodej lihu podle jasných pravidel

V souvislosti se změnou živnostenského zákona vláda dále projednala návrh zákona, který nahradí stávající zákon o povinném značení lihu a o daních z příjmů. Jeho účelem je zajištění identifikačního značení lihu proti zamezení daňovým únikům, nelegální výrobě lihu a zajištění nakládání s ním v souladu s předpisy.

Nová úprava i nadále zachovává princip, kdy je kontrolní páska určena ke značení spotřebitelského balení lihu, neobsahuje spotřební daň a její funkce je výhradně kontrolní. V souvislosti se značením baleného alkoholu ministr Kalousek uvedl: „Vláda diskutovala o vhodnosti do této legislativy vložit možnost zavedení elektronických kolků.“

Návrh zákona přináší, kromě opatření legislativního charakteru, následující věcné změny:

  • Objem spotřebitelského balení lihu bude snížen z 6 litrů na 1 litr; výjimkou budou spotřebitelská balení ve skle do objemu 3 litrů, tzv. dárková balení, pokud se nebudou nacházet v prostoru prodeje lihovin pro přímou spotřebu.
  • Držitelé kontrolních pásek budou za jejich ztrátu, zničení nebo odcizení postiženi zvýšenou sankcí.
  • V prostoru prodeje lihovin pro přímou spotřebu bude moci být pouze jedno spotřebitelské balení lihu jednoho druhu s porušenou kontrolní páskou, k zamezení přelévání lihovin do nádob s porušenou páskou; alternativou budou až tři balení vybavená tzv. jednocestným uzávěrem.
  • V prostoru prodeje lihovin pro přímou spotřebu nebude moci být líh, který je produktem pěstitelského pálení ovoce, aby se zamezilo vydávání neznačeného lihu za líh z pěstitelského pálení, který nemusí být značen.
  • Registrováni budou také distributoři lihu, kteří budou povinni nakupovat a prodávat líh ve spotřebitelském balení pouze v řetězci: registrovaná osoba povinná značit líh –> registrovaný distributor –> konečný prodejce.
  • Distributor lihu složí kauci ve výši 5 miliónů korun.
  • Nově bude povinnost vracet sejmuté neporušené kontrolní pásky celnímu úřadu.
  • Nová generace kontrolních pásek zkombinuje moderní ochranné prvky, použitý ztenčený ceninový papír ztíží sejmutí kontrolní pásky ze spotřebitelského balení a její opakovanou aplikaci. Na kontrolní pásce bude údaj o přesném obsahu lihu ve spotřebitelském balení.
  • V místě značení lihu bude povinně instalován kamerový systém.
  • Distributoři budou povinni hlásit celnímu úřadu údaje o množství a druhu spotřebitelských balení lihu a kontrolních pásek dodaných distributorům a konečným prodejcům.

Novelou zákona o živnostenském podnikání tak vláda naplňuje plán nulové tolerance k černému trhu s lihovinami. Změna nepřinese zvýšené náklady spotřebitelům, jejím cílem je zamezení daňovým a celním únikům, a to způsobem, který nezatěžuje poctivé výrobce, dovozce, distributory a prodejce lihu a současně chrání spotřebitele.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie