Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 10. 2015 15:12

Vláda zvýší od 1. listopadu 2015 platové tarify pro policisty, hasiče i vojáky

Tisková konference po jednání vlády 26. října 2015.
Tisková konference po jednání vlády 26. října 2015.
Vláda Bohuslava Sobotky rozhodla na zasedání v pondělí 26. října 2015 mimo jiné o zvýšení platů policistů a vojáků. Stejně jako zaměstnancům ve státní správě se jim od 1. listopadu 2015 zvednou tarify o 3 procenta. Schválila také vznik elektronické Sbírky zákonů a mezinárodních smluv či Strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR.

Zvýšení platů policistů a vojáků

Od začátku listopadu letošního roku se o tři procenta zvýší základní tarify policistů, hasičů a dalších příslušníků bezpečnostních sborů. Svým nařízením o tom rozhodla vláda týden poté, co navýšila platové tarify zaměstnancům ve státní správě. Přidáno dostanou i učitelé, pracovníci v sociálních službách i v kultuře. Od nového roku pak vláda navýší platové tarify i pro zdravotnické pracovníky. Lékaři a sestry dostanou na tarifech přidáno o pět procent.

Elektronické zveřejňování zákonů a smluv je dalším krokem k větší transparentnosti

Vláda dnes schválila vznik elektronické Sbírky zákonů a mezinárodních smluv, čímž naplnila další část svých závazků z programového prohlášení vlády. Současně odsouhlasila i elektronizaci tvorby právních předpisů. Cílem je usnadnit přístup občanů k aktuálnímu znění zákonů a mezinárodních smluv, které by měly být přístupné na internetu. Jde o výrazný krok pro digitalizaci státní správy, do roku 2019 by se měl postupně do elektronické podoby převést celý legislativní proces.

Zároveň dnes upravila i poplatky za využívání radiových kmitočtů. Cílem je ekonomicky zvýhodnit vysokorychlostní pásma. Ve finále by se mohly snížit ceny jak pro mobily, tak pro internet.

Dalšími body, které dnes projednala vláda, je například Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR či nařízení vlády o prostředích státního rozpočtu pro poskytnutí dotace na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie