Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 2. 2011 15:26

Vláda zvýší tarifní tabulky, pokud lékaři stáhnou své výpovědi

Nečasův kabinet dnes řešil zdravotnictví a schválil novelu zákona, která řeší problematiku dětských „vrahů“.

Vláda je připravena příští týden podpořit postup pana ministra Hegera a jím dojednané záležitosti, včetně úpravy příslušných tarifů a tabulek, pokud Lékařský odborový klub ukončí protest a vyzve lékaře ke stažení výpovědí,“ řekl premiér Petr Nečas.

Předseda vlády dále zdůraznil, že jakékoli prostředky, které půjdou na navyšování platů, budou prostředky výhradně získané reformami v systému zdravotnictví a restrukturalizací celého systému, čili nepůjdou cestou zvýšení výdajů státního rozpočtu.

Vláda jednoznačně říká, že nárůst platů v příštím roce se bude týkat i nelékařského zdravotnického personálu a že vláda trvá na ustanovení koaliční dohody, které se týká tarifních platů ve zdravotnictví,“ dodal Petr Nečas.

Podle vlády nepřipadá v úvahu, aby se prohluboval deficit státního rozpočtu ve prospěch jakékoliv zájmové nebo profesní skupiny kvůli mzdovým nebo platovým požadavkům. „Jakékoliv úvahy, že jde ze státního rozpočtu získat platové nebo mzdovém prostředky navíc proti tomu, co bylo schváleno vládou, tak jsou vyloučeny,“ dodal premiér.

Vláda také přijala návrh novely zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže. Jde o reakci na tzv. „Kmětiněvskou výzvu“. Účelem je umožnit, aby soud pro mládež mohl dítěti mladšímu 15 let, které s ohledem na svůj věk není trestně odpovědné a dopustí se činu jinak trestného, uložit ochranné léčení, pokud to vyžaduje nebezpečnost takového dítěte.

Jedná se o velmi důležitou novelu, která řeší problém dětských „vrahů“, kteří spáchají závažný zločin. Dnes existují pouze ochranná opatření jako je ochranná výchova, ta ovšem končí dovršením 19 let a takový člověk je posléze propuštěn na svobodu s čistým rejstříkem trestů,“ vysvětlil důvod změn ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Vláda tímto návrhem doplňuje mezeru v zákoně a říká, že takovýmto dětem vedle ochranné výchovy bude možno uložit tzv. ochranné léčení. To není uloženo pouze na určitou dobu, teoreticky může být soudem uloženo až doživotně u zvláštně agresivních a nebezpečných pachatelů.

Vládní kabinet také jmenoval novou vládní zmocněnkyni pro lidská práva. Stala se jí právnička Monika Šimůnková, více informací zde.

Další informace o projednaných bodech ze zasedání vlády naleznete zde.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie