Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 5. 2015 14:29

Vládě B. Sobotky se daří snižovat nezaměstnanost, počet uchazečů o místo je nejnižší od roku 2009

Vládě B. Sobotky se daří plnit jednu z klíčových priorit programového prohlášení vlády, tedy podporovat hospodářský růst, vytvářet nová pracovní místa a získávat nové investice. Dokládají to aktuální údaje o nezaměstnanosti v ČR, podle nichž je počet uchazečů o práci nejnižší od roku 2009.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

V dubnu letošního roku klesla nezaměstnanost z březnových 7,2 % na 6,7 %. V loňském dubnu byl podíl nezaměstnaných osob v ČR 7,9 %. Počet volných pracovních míst vzrostl oproti minulému měsíci o necelých 10 % na 83,7 tisíc, což je zhruba dvojnásobek oproti minulému roku (v dubnu 2014 byl počet volných pracovních míst 44,3 tisíc) a jedná se tak o nejlepší výsledek od roku 2008. Tímto se dostáváme zpět na předkrizová období.

Míra nezaměstnanosti 1.1.2010 - 1.3.2015 (zdroj EUROSTAT)
Míra nezaměstnanosti (1.1.2010 - 1.3.2015) (zdroj EUROSTAT)

„Jsem rád, že se vládě daří plnit klíčové priority, podporovat export a hospodářský růst, získávat nové investice a vytvářet nová pracovní místa. Musíme pokračovat v intenzivní práci, abychom dál snižovali počet nezaměstnaných občanů a aktivními opatřeními podpořili především regiony s nejvyšší koncentrací nezaměstnaných, jako je Moravskoslezský či Ústecký kraj. Právě proto bude směřovat první výjezdní zasedání vlády už letos v červenci právě do Moravskoslezského kraje,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Počet volných pracovních míst 1.1.2010 - 1.4.2015 (zdroj MPSV)
Počet volných pracovních míst (1.1.2010 - 1.4.2015) (zdroj MPSV)

Kroky vlády v podpoře zaměstnanosti a hospodářského růstu

  • V minulém roce vláda schválila Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR. Tento dokument reaguje na aktuální hospodářské potřeby země, shrnuje vládní opatření legislativní i nelegislativní povahy na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Díky němu může vláda snadněji koordinovat směr hospodářské politiky na vládní úrovni a sledovat plnění úkolů, ke kterým se vláda zavázala prostřednictvím koaliční smlouvy a programového prohlášení. Vzhledem k tomu, že byl připravován ve spolupráci se sociálními partnery a byl projednaný na zasedáních Rady hospodářské a sociální dohody včetně společného zasedání s krajskými tripartitami, byl tak posílen vliv sociálních partnerů na realizaci hospodářské politiky.
  • V minulém roce se podařilo stabilizovat Úřady práce, a to především i po personální stránce. Bylo nutné vrátit personální stav na Úřadech práce do takové podoby, aby nefungovaly pouze jako výplatní místo, ale plnily také funkci aktivní politiky zaměstnanosti. Tento obrat se nyní ukazuje jako krok správným směrem a budeme v něm určitě i nadále pokračovat.
  • Vládě se v minulém roce také podařilo schválit novelu zákona o investičních pobídkách. Jejím cílem je kromě zajištění souladu poskytování veřejné podpory formou investiční pobídky s relevantními předpisy Evropské unie především snaha udržet konkurenceschopnost systému investičních pobídek v mezinárodní soutěži s okolními státy.
  • K další podpoře investic schválila vláda novelu zákona, která snižuje platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní či průmyslové stavby v průmyslových zónách. Tím vycházíme vstříc investorům a zároveň směřujeme stavby na méně kvalitní zemědělskou půdu.
  • Vládě se daří aktivně přitahovat nové investice: nová výroba ve Škodě Auto, Amazon v Dobrovízi, výroba světelných systémů Hyundai Mobis v Ostravě-Mošnov, investice Nexen v zóně Žatec-Triangle apod.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie