Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 10. 2008 12:35

Vojenská přehlídka u příležitosti 90. výročí vzniku samostatného československého státu

V úterý 28. října 2008 se za účasti prezidenta České republiky, ministryně obrany a dalších významných hostů uskuteční od 13.00 do 13.50 hodin na Evropské ulici v Praze 6 přehlídka jednotek Armády České republiky a jednotek Integrovaného záchranného systému.

Přehlídka je pořádána u příležitosti 90. výročí vzniku samostatného československého státu a zúčastní se jí jednotky a technika Armády České republiky, Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, Městské policie a jednotky Hradní stráže. Celkem se přehlídky zúčastní 2 102 osob a 196 kusů techniky.

Vojenska prehlidka 2008Z jednotek AČR se představí například 601. skupina speciálních sil, 4. brigáda rychlého nasazení, 7. mechanizovaná brigáda, 31. brigáda chemické, biologické a radiační ochrany, Vojenská policie, Čestná stráž AČR a další jednotky. V proudu armádní techniky bude možno vidět tanky, bojová vozidla, raketomety, houfnice a další lehkou i těžkou techniku.

Policie České republiky představí pořádkové jednotky, jízdní policii, leteckou službu, policejní potápěče a policejní pyrotechniky. Městskou policii budou zastupovat strážníci, členové specializovaných útvarů a jednotek jako například poříční útvar a útvar psovodů. Hasičský záchranný sbor bude reprezentovat četa hasičů v zásahovém ochranném oděvu, speciální požární automobil, cisternové automobilové stříkačky, letištní speciál a vyprošťovací automobil. Zdravotnická záchranná služba se bude prezentovat různými typy vozů pro rychlou lékařskou péči, mobilním stanovištěm záchranné služby využívaným zejména při zdravotnickém zajištění koncertů, demonstrací a jiných akcí s koncentrací velkého počtu osob.

Defilé techniky bude uzavřeno jízdou zásahových vozidel složek Integrovaného záchranného systému při společném zásahu u mimořádné události, doplněnou o armádní vrtulník W-3A Sokol ve zdravotní úpravě.

Generální zkouška přehlídky se uskuteční 27. října 2008 ve 22.00 hodin na Evropské ulici, Praha 6.

Informace o programu, historii vojenských přehlídek a dopravních omezeních ve dnech 27. – 28. října 2008 naleznete na www.prehlidka2008.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie