Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 9. 2013 11:12

Vojenské jednotky z Prostějova bojují za suverenitu a bezpečí

Premiér Jiří Rusnok s delegací přiletěl na základnu 601. Skupiny speciálních sil v Prostějově, 30. září 2013
Premiér Jiří Rusnok s delegací přiletěl na základnu 601. Skupiny speciálních sil v Prostějově, 30. září 2013
Předseda vlády Jiří Rusnok navštívil v Prostějově 601. skupinu speciálních sil a 102. průzkumný prapor.

Symbolicky po 75 letech od Mnichovské dohody se premiér vydal na návštěvu vojenských jednotek v Prostějově. Při své návštěvě zmínil, že je potřeba si připomínat naši historii a že je důležité střežit naši svobodu. Ve srovnání s obdobím před druhou světovou válkou je Česká republika součástí Evropské unie a má spojence.

Podle premiéra jsou klíčové kolektivní spojenectví a obrana. „Jednotky z Prostějova nás reprezentují a bojují za suverenitu a bezpečí společně se spojenci. Musíme se aktivně zasazovat o svoji svobodu, nesmíme zůstat bez spojenců,“ uvedl Jiří Rusnok.

Česká republika je slovy premiéra připravena se více podílet na mírových misích. Nabídku na větší účast českých vojáků přednesl Jiří Rusnok před Valným shromážděním OSN v New Yorku a tato nabídka stále platí.

V Prostějově předseda vlády navštívil 601. skupinu speciálních sil, která je nedílnou součástí vojenského zpravodajství a v rámci resortu Ministerstva obrany České republiky je jediným reprezentantem speciálních sil. Tato jednotka poskytuje strategický nástroj, který svými schopnostmi významně přispívá k bezpečnosti a obraně naší země.

Stejně tak 102. průzkumný prapor Prostějov je důležitým vojenským útvarem, který zajišťuje monitoring prostoru v bojových i nebojových operacích. Dokáže pracovat ve dne i v noci, ve ztížených povětrnostních i terénních podmínkách, střeží důležité objekty a plní úkoly ve prospěch policie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie