Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 3. 2014 18:30

Výsledky jednání Bezpečnostní rady státu

Dnešní schůze Bezpečnostní rady státu se zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti. V této části programu dominovala diskuse k Ukrajině, zejména v návaznosti na závěry jednání Evropské rady z minulého týdne.

Na dnešní schůzi byla také předložena první Zpráva o stavu kybernetické bezpečnosti za rok 2013, jejímž smyslem je poskytnout vládě informaci o aktuálním stavu kybernetické bezpečnosti. Materiál hodnotí úroveň dosažených cílů v oblasti budování kybernetické bezpečnosti ČR za období roku 2013 v šesti prioritních oblastech, kterými jsou tvorba legislativy v oblasti kybernetické bezpečnosti, mezinárodní spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti, národní spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti, řízení rizik v oblasti kybernetické bezpečnosti, budování Národního centra kybernetické bezpečnosti a jeho součásti tzv. vládního CERTu (Computer Emergency Response Team, Gov.CERT.CZ) a zvyšování povědomí v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Na programu schůze byla předložena Zpráva o implementaci Mezinárodních zdravotnických předpisů (2005). MZP 2005 jsou nástrojem pro spolupráci členských států Světové zdravotnické organizace v boji proti následkům událostí s dopadem na veřejné zdraví, a to u vyjmenovaných infekčních onemocnění a u situací, které mohou ohrozit veřejné zdraví v mezinárodním měřítku. Účelem tohoto materiálu je seznámit s postupem při zajišťování implementace MZP 2005 v České republice.

BRS se také zabývala naplněním položky výdajů Prostředky na financování zapojení občanů ČR do civilních misí EU a dalších mezinárodních vládních organizací a do volebních pozorovatelských misí v kapitole Všeobecná pokladní správa v návrhu státního rozpočtu na rok 2014 a léta následující. Cílem tohoto materiálu je zajistit takový objem finančních prostředků, který umožní kvalitní zapojení ČR do civilních misí i dobré fungování celého systému vysílání expertů do civilních misí EU a dalších mezinárodních vládních organizací.

Rovněž byla předložena Informace o závěrech výročních zasedání mezinárodních kontrolních režimů nešíření zbraní hromadného ničení, konvenčních zbraní a položek dvojího použití v roce 2013. Materiál je předkládán pravidelně každoročně a stručně a přehledně charakterizuje problematiku činnosti mezinárodních kontrolních režimů za rok 2013 a podíl české strany na těchto jednáních. Materiál svým obsahem potvrzuje zahraničněpolitický a bezpečnostní význam mezinárodních kontrolních režimů a jeho účelem je posílit stávající rámec vnitrostátní implementace mezinárodních závazků v této oblasti.

Předmětem schůze BRS byl také Plán cvičení orgánů krizového řízení – upřesnění na léta 2014–2016. Cvičení orgánů krizového řízení (krizového managementu) rozvíjejí schopnosti jejich účastníků reagovat na vznik konkrétních krizových situací a přispívají k připravenosti na jejich řešení, proto i náměty jsou plánovány s ohledem na tuto skutečnost. Návrh Plánu je zpracován v souladu se Zásadami pro přípravu a provedení cvičení orgánů krizového řízení ČR a s krizovým zákonem, vychází z hodnocení stavu připravenosti orgánů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie