Aktuálně

13. 1. 2016 14:46

Vývoz léků se při jejich nedostatku omezí, rozhodla vláda

Tisková konference po jednání vlády, 13. ledna 2016.
Tisková konference po jednání vlády, 13. ledna 2016.
Kabinet Bohuslava Sobotky se ve středu 13. ledna 2016 sešel na své první letošní schůzi. Na programu měl například návrh novely zákona o léčivech zajišťující dostatek léků pro pacienty v Česku, či koncepci rozvoje policie v letech 2016–2020, která přináší personální i materiální posílení Policie ČR.

Opatření proti nedostatku léků

Novela zákona o léčivech, kterou dnes vláda schválila, omezí vývoz léčiv do zahraničí, pokud jich bude na českém trhu nedostatek. Umožnit to má systém sledování hrozby nedostupnosti léčiv pro pacienty v ČR. Přínosem bude efektivní regulace trhu v případech ohrožení zdraví.

Vláda tím řeší problém, který dříve nastával, ale minulé vlády jej přehlížely. Stávalo se totiž, že léčiva, nezbytná pro české pacienty, byla distribuována mimo ČR a na českém trhu byla poté nedostupná. Reexport léčiv může navíc vést ke zvýšeným nákladům systému veřejného zdravotního pojištění.

Spolupráce soukromého a veřejného sektoru

Členové kabinetu schválili využití takzvaného PPP projektu (Public Private Partnership), který spojuje soukromé a veřejné subjekty. Konkrétně půjde o stavbu části dálnice D4 z Příbrami do Písku. Zhruba 32 kilometrový úsek bude financován a provozován soukromým investorem.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky mají s podobnými zakázkami především z oblasti dopravy dobré zkušenosti například na Slovensku. Pokud se osvědčí i u nás, chce je vláda využívat častěji.

Více policistů

Vláda dnes začala projednávat důležitou koncepci rozvoje policie do roku 2020. Materiál počítá například s personálním i materiálním posílením policie. Počet policistů by se měl postupně navýšit o čtyři tisíce na celkových čtyřicet čtyři tisíc.

Kabinet touto koncepcí reaguje na nová bezpečnostní rizika, včetně příchodu nelegálních migrantů. Minulé vlády navíc investice do policie škrtaly a počet příslušníků se proto snižoval.

Projednání tohoto bodu vláda přerušila, nejprve bude ještě pokračovat debata o konvergenčním programu a výdajových rámcích.

Cameron přijede do Prahy

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu informoval členy vlády o chystané návštěvě britského premiéra Davida Camerona v České republice. Cameron přijede na premiérovo pozvání, mluvit spolu budou především o obchodní a bezpečnostní spolupráci obou zemí či aktuálním vývoji migrační krize. Naposledy navštívil David Cameron Českou republiku v roce 2011.

Vláda dnes projednala také například návrh celního zákona.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie