Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 3. 2010 12:33

Vzniklo nové velvyslanectví České republiky v Ázerbajdžánu

Česká republika otevřela v pondělí 1. března 2010 velvyslanectví v Ázerbajdžánu, v hlavním městě Baku.

Velvyslancem České republiky v Ázerbájdžánu se stal diplomat Radek Matula. České zastoupení v této oblasti dosud zajišťoval zastupitelský úřad v Gruzii. Otevření ázerbájdžánského velvyslanectví se uskutečnilo z důvodu strategické pozice této středoasijské země. Vede přes ni stavba plánovaného plynovodu Nabucco, který má zemím Evropské unie zajistit menší závislost na ruském plynu.

K 31. březnu tohoto roku dojde naopak ke zrušení zastupitelského úřadu v Angole a generálního konzulátu v Montrealu v Kanadě. České zájmy v Angole bude od dubna zastupovat velvyslanectví v Jihoafrické republice a v Kanadě zůstanou tři konzuláty a velvyslanectví v Ottavě. Uzavřením těchto dvou úřadů ušetří podle ministerstva zahraničních věcí Česká republika přibližně dvacet milionů ročně. Na základě již dřívějšího rozhodnutí vlády bude uzavřen také zastupitelský úřad v brazilském Sao Paulu, v australském Sydney a dále také v Zimbabwe a Kolumbii. Termín jejich zrušení má ministerstvo zahraničí teprve určit.

Podle ministra zahraničních věcí Jana Kohouta bude MZV usilovat o spolupráci zemí Visegrádské čtyřky v oblasti českého diplomatického zastoupení v Sydney. Budova, ve které zastupitelský úřad dosud sídlí, by byla prodána či pronajata a český velvyslanec by tak mohl fungovat ve společné kanceláři společně se zástupci Slovenska, Polska či Maďarska. Stejná spolupráce již funguje mezi Českou republikou a Rakouskem v Egyptě a v hlavním městě Černé hory Podgorici.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie