Aktuálně

15. 2. 2013 15:22

Za nucené práce dostanou odškodnění

Vláda projedná návrh na jednorázové odškodnění pro bývalé příslušníky vojenských táborů nucených prací.

ilustrační obrázek - příslušníci bývalí příslušníci PTP; zdroj obrázku:www.army.cz

Nařízením chce vláda rozšířit okruh osob, které mají nárok na poskytnutí příspěvku, o bývalé příslušníky pomocných technických praporů zařazených ve vojenských táborech nucených prací. Nárok na poskytnutí příspěvku budou mít nově státní občané České republiky, kteří byli zařazeni do silničních praporů ženijního vojska, pomocných technických praporů a vojenských báňských oddílů. Zároveň se nově stanoví lhůta pro podávání žádostí o jednorázový příspěvek.

O nároku na výplatu příspěvku rozhodne ministerstvo vnitra na základě písemné žádosti, ke které žadatel připojí doklady osvědčující její nárok. Žádost bude možné podat nejpozději do 31. prosince 2013. Možnost podávat žádosti o odškodnění vznikne dnem vyhlášení nařízení.

Návrh novely nařízení vlády o poskytnutí příspěvku ke zmírnění křivd způsobených komunistickým režimem reaguje na rozsudek Městského soudu v Praze z 6. září 2012, v němž soud dospěl k závěru, že charakter služby v těchto táborech lze srovnávat s nezákonným zbavením osobní svobody. Návrh je předkládán po projednání se zástupci bývalých příslušníků pomocných technických praporů a také se souhlasem Svazu PTP – Česká republika.

Zdroj obrázku: www.army.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie