Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 2. 2011 12:01

Záchranka by po odchodu lékařů přešla do krizového režimu

Záchranná služba by po případném odchodu mohla převážet pacienty do míst, kde se akutní péče zajistí.

Podle premiéra Petra Nečase se dnes jednalo s řediteli záchranných služeb hlavně o vytvoření systému k zajištění péče, o koordinaci činnosti záchranných služeb mezi kraji, o navýšení jejich kapacit či o jejich posílení armádou. Předseda vlády po jednání řekl, že i hledaná krizová řešení mají "své limity". "Představa, že to bude věc bezproblémová, by byla naivní," řekl předseda vlády.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že se systém musí dolaďovat na "toky pacientů", místní dopravní situaci a zvyklostem. "Úloha je o to složitější, že se připravujeme na situaci, která není vyzkoušená a jejíž rozsah není přesně znám," uvedl ministr. Podle něj totiž není jasné, jak se zachovají pacienti - jestli budou žádat víc ošetření nebo jestli si v lehčích případech poradí sami.

Šéf Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý po jednání řekl, že záchranáři budou plně nasazení. "Tísňové výzvy zachováme v plném rozsahu. Nechceme posunout záchranné služby z role toho, kdo řeší akutní stavy, do role luxusní dopravní služby," uvedl Slabý.

Podle něj je krizový režim možné udržet po několik týdnů či maximálně měsíc. V některých krajích, kde se chystá odejít velké procento nemocničních lékařů, by tato doba mohla být ale kratší, míní Slabý. Doufá, že "rezervy a síly" záchranné služby nebudou nakonec potřeba a vláda se s nespokojenými doktory dohodne.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie