Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 9. 2011 13:45

Zdravotnická reforma: Pacient bude mít svobodnější volbu při výběru zdravotnických služeb

Reforma zdravotnictví - ilustrační obrázek
Sněmovna schválila vládní návrhy zákonů o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zdravotnické záchranné službě a specifických zdravotních službách

Zákon o zdravotních službách

Cílem zákona o zdravotních službách je především stanovení pravidel poskytování zdravotní péče a úprava povinností jejího poskytovatele. Zároveň také stanovuje práva a povinnosti jak zdravotnických pracovníků, tak pacientů. Důraz je kladen nejen na práva pacienta, ale také na jeho individuální potřeby.

Jako jedno ze základních práv pacienta zákon nově zavádí právo na svobodnou volbu poskytovatele zdravotních služeb. Pacient si tak bude moci zvolit, v jakém zdravotnickém zařízení péči podstoupí.

Předkládaná novela se zabývá také přesnými definicemi zdravotnické péče, jejími subjekty, pravidly pro nakládání s dokumentací či podmínkami provozu a registrace zdravotnických zařízení.

Zákon na rozdíl od původní normy také upravuje správní delikty včetně sankcí, které bude možné v případě těchto deliktů uložit. Za přestupky a správní delikty bude možné uložit pokuty ve výši od padesáti tisíc až do jednoho milionu korun. Práva pacientů a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb se tak stanou lépe vymahatelnými. Navíc nyní chybí i přesné definování zdravotní péče, které se vláda schválením zákona snaží zavést.

Mezi práva pacienta bude doplněno právo na přítomnost osob blízkých nebo osob určených pacientem při poskytování zdravotnických služeb. Nově je také upraveno vyslovování souhlasu zákonných zástupců v případě poskytování zdravotnických služeb nezletilému pacientovi. Nutný bude souhlas jednoho rodiče, souhlas obou rodičů se bude vyžadovat, půjde-li o poskytnutí zdravotnických služeb, které mohou podstatným způsobem negativně ovlivnit další zdravotní stav nebo kvalitu života.

Poskytovatel zdravotnických služeb také bude mít novou povinnost informovat osobu určenou pacientem nebo osobu blízkou, popřípadě Policii, pokud pacient opustil zdravotnické zařízení, a přerušením poskytování zdravotních služeb je vážně ohroženo zdraví nebo život pacienta nebo třetích osob.

Zákon o zdravotnické záchranné službě

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě má za cíl stanovit podmínky poskytování této služby a upravit práva a povinnosti záchranářů či poskytovatelů akutní lůžkové péče. Součástí návrhu jsou i podmínky jejího financování. Zabývá se také podmínkami, které mají při řešení krizových situací zajistit, aby poskytovatel zdravotnické záchranné služby byl na tyto mimořádné události připraven.

Dostupnost zdravotnické záchranné služby je nově řešena tzv. plánem pokrytí území kraje výjezdovými základnami, který bude vydáván příslušným krajem. Plán nabízí nové řešení pro dostupnost zdravotnické záchranné služby. Díky němu by pak dojezdová doba neměla přesáhnout dvacet minut v minimálně 95 procentech výjezdů na základě tísňového volání.

Změny financování se dotknou především poskytování přednemocniční neodkladné péče výjezdovými skupinami. To bude nyní hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Provozní náklady, které použijí záchranáři na svou činnost a provoz svých zařízení, pak půjdou z prostředků jednotlivých krajů.

Zákon o specifických zdravotnických službách

Dosavadní právní předpisy kvůli své zastaralosti dostatečně neupravují poskytování některých druhů zdravotní péče v konkrétních případech. Proto je třeba tyto služby nově vymezit a zároveň se podrobněji zaměřit na jejich právní úpravu.

Jednotně bude upraven postup při provádění zdravotních výkonů, které jsou ve většině případů nevratné (sterilizace, kastrace, psychochirurgické výkony, umělé ukončení těhotenství, změna pohlaví u transsexuálů). Zabývá se i ochrannou léčbou a posudkovou činností lékařů, jež je právně rovněž velmi nedostatečně upravena.

Důraz je kladen na svobodnou volbu pacienta, nárok na podrobnou informaci o prováděném výkonu, jeho důsledcích a následcích. Speciální ochrana bude stanovena u osob nezletilých a zbavených způsobilosti k právním úkonům.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Druhá část zdravotnické reformy

  1. Pacient si nově může zvolit, v jakém zdravotnickém zařízení podstoupí péči.
  2. Právo na přítomnost osob blízkých nebo osob určených pacientem při poskytování zdravotnických služeb. 
  3. Dojezdová doba záchranek nepřesáhne 20 minut v 95 procentech výjezdů. 
  4. Pacient bude mít nárok na podrobnou informaci o prováděném výkonu, jeho důsledcích a následcích.

Odkazy

Vládní návrh zákona o zdravotních službách sněmovní tisk 405 

Vládní návrh zákona o zdravotnické záchranné službě sněmovní tisk 406   

Vládní návrh zákona o specifických zdravotních službách sněmovní tisk 407

Vládní návrh zákona v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách sněmovní tisk 408    

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění sněmovní tisk 409   

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie