Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 3. 2012 19:19

Země V4 podpořily reformní úsilí postsovětských států

Praha hostila schůzku Visegrádské skupiny na úrovni šéfů diplomacie zemí V4 a zemí Východního partnerství.

Jednání se vedle zástupců zemí V4 zúčastnila také vysoká představitelka Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová či eurokomisař Štefan Füle. Na jednání v Černínském paláci dorazili také zástupci pobaltských států – Litvy, Lotyšska a Estonska.

Jedním z hlavních témat schůzky byly společné aktivity Visegrádské skupiny v zemích Východního partnerství. Ministři zahraničí se zabývali také schválením pravidel nového programu Visegrad 4 Eastern Partnership, který bude uskutečňován Mezinárodním visegrádským fondem.

Projekt Východního partnerství má přiblížit své členy Evropské unii

Společnou prioritou zemí Visegrádské skupiny je přibližování zemí Východního partnerství Evropské unii, ujistili v pondělí ministři zahraničí Česka, Maďarska, Polska a Slovenska na společné schůzce v Praze. Společně pak vyjádřili podporu v reformním úsilí těchto šesti zemí bývalého Sovětského svazu. „Státy V4 ze svých vlastních zkušeností ví, že uskutečňování demokratických reforem je klíčem k úspěchu,“ uvedla šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. „Reformy jsou tím, co tvoří motor našeho partnerství,“ doplnil eurokomisař pro rozšíření a sousedskou politiku Štefan Füle.

Projekt Východního partnerství je společným projektem některých evropských zemí, jehož cílem je přiblížení některých postsovětských zemí Evropské unii. Vznikl v roce 2009 a zapojily se do něj Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie, Moldavsko,Ukrajina a Bělorusko, jehož zástupce se ale pondělního jednání v Černínském paláci neúčastnil.

Východní partnerství s sebou přináší také mnohé programy rozvojové pomoci financované z peněz Evropské unie, která má v plánu v budoucnu tyto země podpořit také v jejich kandidatuře na unijní členství. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie