Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 11. 2015 12:27

Země Visegrádské skupiny navýší příspěvek na pomoc Africe a posílí kapacity agentur Frontex a EASO

Jednání států Visegrádské skupiny na Vallettském summitu, 12. listopadu 2015.
Jednání států Visegrádské skupiny na Vallettském summitu, 12. listopadu 2015.

Státy Visegrádské skupiny se na Vallettském summitu o migraci rozhodly k posílení svých solidárních aktivit k řešení migrační krize. Ve společné deklaraci se Česká republika, Slovensko a Maďarsko zavázaly k navýšení společného finančního příspěvku do Svěřeneckého fondu pro Afriku o 400 tisíc eur. Každá země zároveň vyšle dalších 75 expertů do agentur Frontex a EASO. Visegrádská skupina tak opět prokázala své odhodlání navyšovat solidární aktivity.

Dnešní přijetí společné deklarace zemí V4 potvrzuje, že středoevropský region klade silný důraz na solidaritu jako součást komplexního řešení migrační krize. Efektivní pomoc a spolupráce se zeměmi původu a tranzitu jsou klíčovým předpokladem úspěšného řízení migračních toků.

V první řadě země Visegrádské skupiny rozhodly o dalším navýšení příspěvku do Svěřeneckého fondu pro Afriku. Své dosavadní podíly zvýší státy V4 o společný příspěvek 400 tisíc eur, který s příspěvky dalších členských států poputuje na podporu stability v africkém regionu. Svěřenecký fond pro Afriku má přispět ke zlepšení řízení migrace a řešení příčin destabilizace, a to především podporou ekonomiky, bezpečnosti, rozvoje a rovných příležitostí.

Česká republika, Slovensko a Maďarsko zároveň posílí kapacity evropských agentur zapojených do řešení migrační krize na hranicích Schengenu, když každá země vyšle do služeb Frontex a EASO dalších 75 expertů nad rámec již dříve ohlášených dodatečných nominací. Tato nabídka zůstává otevřená i stejnému polskému příspěvku, který by znamenal celkové navýšení kapacit ze strany zemí Visegrádské skupiny na 300 lidí.

Rozhodnutí o navýšení pomoci jak Africe, tak agenturám, které operují na hranicích Schengenu, přichází před odpoledním neformálním jednáním hlav států a předsedů vlád EU. Na odpoledním zasedání i na právě proběhlé koordinaci V4 zastupuje Polsko předseda vlády Bohuslav Sobotka, který byl pověřen polskou premiérkou Ewou Kopaczovou k hájení zájmů Polska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie