Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2013 12:55

Získat pomoc v hmotné nouzi bude jednodušší

Pro získání mimořádné sociální dávky pro postižené povodněmi bude stačit čestné prohlášení. Řekl to po jednání povodňového a krizového štábu premiér Petr Nečas.

"Jako důkaz pro získání dávky budou akceptována i potvrzení humanitárních organizací i čestné prohlášení postiženého, aby se zjednodušila administrace pomoci v hmotné nouzi," vysvětlil předseda vlády Petr Nečas.

Plavba na řekách je kvůli povodním zakázána

"Vzhledem k nezodpovědnosti některých občanů zakazuje krizová a povodňová komise plavby na tocích a vodních plochách tam, kde je 2. a 3. stupeň povodňové aktivity s výjimkou záchranných a likvidačních prací. Spoléhání se na zdravý rozum a zodpovědné chování není možné," řekl po jednání ústředních štábů premiér Petr Nečas.

Zákaz byl vydán kvůli četným případům lidí, kteří se vydávají na nebezpečnou řeku a ohrožují nejen sebe, ale i záchranáře. "Porušení tohoto zákazu může být kvalifikováno jako přestupek s až 20 tisícovou pokutou," dodal předseda vlády s tím, že při ohrožení zdraví a života hrozí mnohem přísnější tresty.

Vláda projedná balík opatření k obnově postižených území

Vláda na svém nejbližším zasedání projedná soubor opatření, včetně strategie obnovy území a jednotlivých dotačních programů na výstavbu bytového fondu.

Jedná se o oblast daňové správy, podpory podnikatelských subjektů na postižených územích, tzn. program obnova, dotace pro malé firmy a živnostníky do 50 zaměstnanců, záruční program Českomoravské záruční a rozvojové banky,“ řekl Petr Nečas.

Další opatření pak podle premiéra půjdou do oblasti zemědělství, především zelinářství a ovocnářství jako kompenzace škod. Pomoc vláda chystá také v případě obnovy zničených tepelných zdrojů „připravujeme dotace pro zaplavené zdroje tepla, na plynové kotle pro občany i pro obce,“ uvedl předseda vlády. V neposlední řadě dojde k organizaci veřejně prospěšných prací a společensky účelných pracovních míst pro likvidační a úklidové práce.

Petr Nečas upozornil také na bezprostředně probíhající pomoc ze státních hmotných rezerv při likvidaci škod. „Vedle 300 mil. korun, které jsou okamžitě k dispozici starostům a hejtmanům na nezbytné náklady spojené s odstraňováním povodní, také správa hmotných rezerv již vydala materiál a pohonné hmoty za téměř 130 mil. korun,“ upozornil premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Premiér k zákazu plavby a okamžité pomoci, 10. června 2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie