Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Na pravou míru

14. 8. 2013 15:23

Když je v redakcích vedro, okurky rostou

Reakce na reportáž TV Nova odvysílanou v Televizních novinách 12. srpna 2013.

Tiskový sál Úřadu vlády ČR

Vysoké letní teploty a přechod z rozehřátých míst do klimatizovaných prostor mohou některým redaktorům přivodit rozličné nápady. Shánět v době okurkové sezóny téma bývá problém každý rok a i přesto, že léto nabídlo zpravodajských témat víc než dost, přišel čas, kdy je třeba kreativně vymyslet vlastní téma.

Redaktorka TV Nova Silvie Škábová došla k závěru, že jí je v tiskovém atriu na Úřadu vlády chladno. A tak se na základě zjištění, že je v klimatizované místnosti nižší teplota než venku, rozhodla zkonstruovat reportáž pro hlavní zpravodajskou relaci. Nápadně připomínala příspěvek její kolegyně, která se nedávno snažila zjistit, co udělá voda v -15 stupních Celsia. Že během pár hodin zmrzla udivilo celý národ.

V průběhu příspěvku, přímo v tiskovém sále Úřadu vlády, Silvie Škábová investigativně vytáhla "obří teploměr" a začala měřit. Ten prý ukázal „nějakých 17-18 stupňů“. Kromě laxního verbálního tvrzení redaktorky, nebylo ovšem možné si údaj relevantně ověřit, kamera teploměr sice ukázala, ale jen na letmý okamžik.

Reportérka v zápalu práce patrně pominula i několik podstatných faktů, o které bychom se rádi podělili. Kouzlo klimatizace se neobejde bez cirkulace vzduchu. Aby v místnosti bylo např. 23-24 stupňů a chlazení efektivní je nutné, aby vzduch prostorem proudil. Pokud se tedy někdo postaví k průduchům, může mít dojem, že z těchto míst vychází intenzivní chlad. To ale ještě neznamená, že je v celé místnosti zmíněných 17 stupňů.

Sama TV Nova na svém webovém portálu informuje, že v rámci předpovědí počasí udává pocitovou teplotu, tedy „jak teplo a chlad budeme v daném období vnímat na vlastní kůži,“ informuje na webu TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Horlivá reportérka zřejmě patří mezi milovnice tropických teplot a když je někde méně než 25 stupňů, cítí nutnost svěřit se neprodleně se svými pocity televizním divákům.

Silvě Škábové můžeme napříště nabídnout teplý čaj, případně ji zahřát vlídným slovem. Když bude mít zájem, rádi jí ukážeme, jak funguje zdejší klimatizace a že v tiskovém sále je trvale počítačem nastavená teplota 23 stupňů, jak koneckonců potvrdilo i několik následných interních měření skutečnou, profesionální technikou.

Pevně věříme, že až bude příště vymýšlet podobně okurkovou reportáž, zamyslí se nejen ona, ale i editoři a šéfové vydání, jestli nepouštějí do vysílání příspěvky pod vlivem příliš vysokých teplot.

Jan Hrubeš, mluvčí vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X