Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

18. 12. 2014 10:19

18. - 19. prosince 2014: Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude dnes a zítra jednat s šéfy států a vlád v rámci Evropské rady v Bruselu. Hlavním tématem summitu EU bude podpora hospodářského růstu v Evropě, a to především ve světle investičního balíčku Evropské komise. Evropské rada se bude věnovat také daňovým otázkám a stranou nezůstanou ani aktuální zahraničně-politická témata.

Lídři EU budou ve čtvrtek 18. prosince projednávat návrh Evropské komise na podporu investic. Tzv. Investiční plán pro Evropu představil předseda Evropské komise Jean Claude Juncker koncem listopadu a jeho cílem je oživit investiční a hospodářskou aktivitu osmadvacítky v době doznívající hospodářské krize.

Česká vláda ambiciózní iniciativu vítá a je připravena ji podpořit, protože prioritní oblasti návrhu se shodují s investičními cíli kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Jde například o dopravní a energetickou infrastrukturu či oblast digitální ekonomiky. Pro Českou republiku je nicméně důležité, aby nezastupitelnou roli v investiční aktivitě hrála kohezní politika, jejíž zdroje by se měly doplňovat s investičními.

Šéfové států a vlád budou jednat mimo jiné i o daňových otázkách, a to zejména o boji proti daňovým únikům. Právě toto téma je pro českou vládu významné, zlepšení výběru daní je jedním z cílů programového prohlášení vlády.

Závěrečná část summitu bude patřit aktuálním zahraničně-politickým tématům. Konkrétně se bude hovořit o situaci na Ukrajině, kde v minulých týdnech došlo k sestavení nového kabinetu premiéra Jaceňuka, který získal ve volbách silný proevropský mandát. Evropská rada by se v závěru jednání měla věnovat také tématu pokračování boje proti šíření viru ebola.

Prosincový summit EU bude prvním pod vedením nového předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který ve funkci vystřídal začátkem prosince Hermana Van Rompuye.

Program

18. prosince 2014

15.20 - komentář předsedy vlády ČR pro média před jednáním Evropské rady
16.00 - fototermín před zasedání Evropské rady s předsedou Evropského parlamentu
16.30 - family foto
16.45 - I. zasedání Evropské rady
po 22.00 - komentář předsedy vlády pro média po jednání

19. prosince 2014

10.00 - fototermín před II. pracovním jednáním Evropské rady
po 12.30 – národní tisková konference předsedy vlády ČR

Kontaktní osoba pro média na místě

Michaela Horáková, odbor komunikace Úřadu vlády ČR, +420 725 742 852
Michal Bucháček, tiskový mluvčí Stálého zastoupení ČR při EU +32 473 553 316


Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskovy.odbor@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2376/2596
www.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X