Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

20. 7. 2016 17:27

25. července 2016: Schůze tripartity a společné jednání se zástupci krajských tripartit, TK v 16.00 hod

V pondělí 25. července 2016 proběhne od 9.00 hodin v Lichtenštejnském paláci 130. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR, které se kromě předsedy vlády Bohuslava Sobotky zúčastní také další členové vlády, zástupci zaměstnavatelských svazů a představitelé odborových organizací. Od 14.00 bude probíhat společné jednání RHSD se zástupci krajských hospodářských a sociálních rad.

Termín

25. července 2016

Místo

Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 4/506, Praha 1

Časový harmonogram

08.55 – fototermín před jednáním tripartity
09.00 - začátek jednání
13.55 - fototermín před společným jednáním s krajskými tripartitami
14.00 - společné jednání
16.00 - tisková konference po jednání (čas bude případně upřesněn dle průběhu jednání) 

 

Program jednání 130. Plenární schůze tripartity:

  • Základní parametry návrhu státního rozpočtu na rok 2017
    Mezi hlavní priority rozpočtu na rok 2017 patří mimo jiné snížení deficitu státního rozpočtu o 10 mld. Kč; zvýšení platů pedagogických pracovníků; zvýšení platů dalších státních zaměstnanců; zvýšení průměrného starobního důchodu; valorizace příspěvku na péči; zvýšení výdajů na sport o 2 mld. Kč; zvýšení výdajů na výzkum, vývoj a inovace o 3,8 mld. Kč nebo valorizace příspěvku na výkon státní správy; zvýšení výdajů kapitoly Ministerstva obrany; zvýšení výdajů na platbu státu do veřejného zdravotního pojištění, či zvýšení sazby přídělu do FKSP. 
  • Analýza nabídky a poptávky na trhu práce
    Materiál poukazuje na skutečnost, že i přes příznivý vývoj na trhu práce, sledovatelný od 2. čtvrtletí roku 2014, vykazuje český trh práce nesoulad mezi nabídkou a poptávkou. V další části se materiál věnuje analýze příčin těchto problémů a následně navrhuje sérii koncepčních opatření k jejich odstranění. Materiál je také rozšířen o přílohy obsahující detailnější rozbor nabídky a poptávky na trhu práce jak v České republice jako celku, tak v jednotlivých krajích, oborovou strukturu absolventů evidovaných jako uchazeči o zaměstnání a strukturu uchazečů o zaměstnání a její vývoj od roku 2014.
  • Návrh na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2017
    Mezi hlavní priority vlády patří posílení pracovních příjmů zaměstnanců. Tento cíl je deklarován i v Programovém prohlášení, ve kterém je uvedeno, že „vláda zvýší minimální mzdu po projednání se sociálními partnery tak, aby zajišťovala důstojný život zaměstnanců nezávislý na sociálních dávkách“. Záměrem zvyšování minimální mzdy je rovněž vytvoření podmínek pro postupné přiblížení výdělků v České republice mzdám, kterými jsou zaměstnanci odměňováni ve vyspělejších evropských zemích.
  • Dávky nemocenského pojištění
    Předložený materiál poskytuje informace o současné legislativní situaci v oblasti dávek nemocenského pojištění a nemocenského pojištění obecně a o problematice karenční doby a stavu řešení této otázky. Hlavní legislativní činnost v oblasti nemocenského pojištění je v současné době soustředěna v návrhu dvou právních předpisů. Navrhované změny se týkají zejména zavedení nové dávky – otcovské poporodní péče a změny týkajících se pojistného na nemocenské pojištění a placení záloh na pojistné na důchodové pojištění u OSVČ a přináší řadu technických upřesňujících úprav vycházejících z poznatků praxe.
  • Aktuální situace v zemědělství
    Materiál se zabývá propadem cen mléka a vepřového masa pod výrobní náklady, kdy dochází ke kritickému omezení příjmů zemědělských podniků a ohrožení existence řady z nich. Situace na evropském i českém trhu s mlékem je stále kritická, nedaří se zmírnit převis nabídky mléka a mléčných výrobků a tím zastavit propad cen. Situace v sektoru prasat je taktéž velmi obtížná, výkupní ceny jsou již řadu měsíců hluboko pod výrobními náklady i u efektivních podniků. Na nepříznivé situaci v zemědělství se podílejí i doznívající negativní dopady loňského sucha.
  • Opatření kompenzující ztrátu pracovních míst v Ústeckém kraji v souvislosti s útlumem těžby hnědého uhlí
    Z důvodu zajištění zmírnění sociálních dopadů ve strukturálně postiženém regionu Ústeckého kraje v důsledku útlumu těžby hnědého uhlí z důvodu částečného zachování územně ekologických limitů těžby je navrhováno rozšířit oprávněné osoby, které mohou žádat o příspěvek, i o zaměstnance hornických společností zabývající se těžbou hnědého uhlí.
  • Informace o řešení problematiky EIA a zajištění výstavby prioritních staveb dopravní infrastruktury
    Novela zákona navrhuje nastavení speciálního režimu pro úzkou skupinu nejvíce připravených záměrů dopravní infrastruktury v rámci TEN-T. Návrh novely zákona byl již schválen Poslaneckou Sněmovnou a odeslán do Senátu. Režim zrychleného posuzování byl již formálně odsouhlasen předsedou Evropské komise Junckerem. Obecně platí, že největším rizikem pro včasné získání stavebních povolení je kromě získání stanoviska EIA dokončení majetkoprávní přípravy. Součástí materiálu je také přehled investorské přípravy staveb, které mají předpokládané datum zahájení realizace v letech 2016 až 2018 a jejichž stavební náklady přesahují 300 mil. Kč
  • Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období 2007–2013 a 2014–2020 (materiál pro informaci)
    Materiál MMR mapuje stav čerpání prostředků z fondů EU. Od začátku programového období do konce května 2016 byly v rámci operačních programů schváleny projekty v celkové hodnotě 760,2 mld. Kč, což činí 112,4 % celkové alokace na období 2007–2013. K 31. květnu 2016 bylo od počátku programového období vyhlášeno za všechny programy celkem 277 výzev s alokací 326,9 mld. Kč. Tato částka představuje 50,4 % z celkové alokace období 2014–2020.


Společné jednání tripartity se zástupci krajských tripartit:

  • Dopravní obslužnost a problematika mezd řidičů v autobusové dopravě v závazku veřejné služby
    Nový zákon o zadávání veřejných zakázek umožní zadavatelům v podmínkách účasti stanovit zvláštní podmínky plnění veřejné zakázky, a to i v oblasti sociálních důsledků vyplývajících z předmětu veřejné zakázky, a stanovit kritéria kvality pro hodnocení ekonomické výhodnosti nabídky se sociálním aspektem. Každý kraj může a bude i nadále moci samostatně posoudit, zda a případně jakým způsobem nastaví kritéria kvality a bude vyžadovat plnění požadavků v sociální oblasti. Zajišťování regionální dopravní obslužnosti a dílčí atributy uzavíraných smluv přitom i nadále bude spadat do samostatné působnosti krajů.
  • Situace v regionálním školství a jeho financování
    Hlavním smyslem předloženého materiálu je odstranění nerovného postavení jednotlivých srovnatelných příjemců finančních prostředků ze státního rozpočtu. Zvýšení účinnosti státních prostředků tak, aby korespondovaly s realitou poskytovaného vzdělávání, ale i platovou úrovní v jednotlivých školách. Zvýšení transparentnosti poskytování finančních prostředků pro školy. Umožnění systémového financování nároků vyplývajících z kariérního systému učitelů. Větší možnost cílené realizace podpory prioritních zájmů státu v oblasti vzdělávání. Nový systém přinese větší motivaci ke zvýšení kvality středního vzdělávání a spolupráci zejména v oblasti základního školství.

 

Akreditace

Pro účast na fototermínech a tiskové konferenci je nutná akreditace na emailovou adresu akreditace@vlada.gov.cz, a to nejpozději do pátku 22. července 2016 do 17.00 hod. 
Podmínkou účasti je společenský oděv.

Kontaktní osoba pro média na místě

Adriana Rajmová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR, +420 720 688 337

 

MgA. Martin Ayrer
mluvčí vlády, ředitel odboru komunikace
Government Spokesperson and Chief of Press Office
Úřad vlády České republiky | Office of the Government of the Czech Republic
nábřeží Edvarda Beneše 4
CZ Praha 1 - 118 01
T +420 224 002 059
F +420 224 003 521
M +420 602 135 517
ayrer.martin@vlada.cz  
www.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X