Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

2. 7. 2015 15:46

6. července 2015: Premiér Sobotka se v Karlových Varech setká s filmaři a producenty

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v rámci jubilejního 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu setká v Karlových Varech s filmaři a producenty. Společně budou diskutovat především téma schválené novely zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie.

Vláda ČR schválila novelu zákona o audivizi, která zásadním způsobem mění podporu českého filmového průmyslu ze strany státu, na svém jednání 1. července 2015. Novela ministerstva kultury zavádí systémovou podporu české kinematografie ve formě každoroční pravidelné finanční dotace ze státního rozpočtu.

„Vláda zavádí novelou zákona o audiovizi velmi významnou změnu v podpoře českého filmového průmyslu ze strany státu. Poprvé dojde k systémové podpoře kinematografie ve formě pravidelné dotace, příští rok podpoříme český film 180 miliony korun. Novela zajistí pro českou kinematografii stabilní zdroj financování, umožní výrobu náročnějších a koprodukčních děl i potřebnou propagaci českého filmu. Peníze pro český film podpoří rovněž turistický ruch a zaměstnanost,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ten se ke společnému jednání o podpoře kinematografie setkal se zástupci filmařů už během června.

Termín

6. července 2015

Místo

Kavárna Kina Čas, T. G. Masaryka 541/3, Karlovy Vary

Program

11.00 – fototermín při začátku setkání předsedy vlády s českými filmaři a producenty
12.00 – komentář předsedy vlády pro média

Kontakt pro média na místě

Alena Kovářová, Odbor komunikace Úřadu vlády, tel: +420 602 429 621

 

Informace pro Vaše využití:

Novela zákona o audiovizi, kterou, zavádí dotace ze státního rozpočtu ve stejné výši, jakou tvoří soukromé zdroje Státního fondu kinematografie. Hodnota příspěvku se bude vypočítávat na základě vybraných odvodů v roce, který předcházel roku, kdy se tvoří návrh rozpočtu. Platit by měla od začátku roku 2016.

Příspěvek zhruba 180 milionů korun představuje systémovou podporu české kinematografii. Doposud stát s výjimkou čtyř jednorázových dotací na film nepřispíval, stávající rozpočet je ale nedostačující. Novela by měla zajistit stabilní zdroj financování, podpořit výrobu děl, podpořit kina a propagaci českého filmu. V neposlední řadě by měla pomoci výchově filmového diváka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X