Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Představujeme

6. 8. 2008 14:17

Studentka Marie Charousková: Za nošení trikolóry zaplatila životem

Představujeme příběh jedné z obětí osudového roku 1968. Pamětní deska připomínájící oběť mladé studentky Marie Charouskové je umístěna v blízkosti budovy Úřadu vlády ČR.

Studentka Marie CharouskováNa Klárově v těsné blízkosti budovy Úřadu vlády České republiky mohou kolemjdoucí spatřit malý pomníček z černé leštěné žuly. Ne každý asi ví, že připomíná oběť mladé studentky Strojní fakulty ČVUT Marie Charouskové, která byla na tomto místě zastřelena 26. 8. 1968. Toho dne šla šestadvacetiletá žena a matka dvouletého chlapce odevzdat svoji diplomovou práci. Na šatech měla národní trikolóru s černou stužkou, symbolizující odpor k invazi armád Varšavské smlouvy na území našeho státu. Na osudovém místě vyzval M. Charouskovou voják Varšavské smlouvy, aby trikolóru sňala, což mladá vlastenka odmítla učinit. Voják v reakci na odmítnutí na mladou ženu namířil kulomet a vystřelil. Na následky střelné rány M. Charousková zemřela. 

Pamětní deska byla na místo tragické události umístěna ještě v roce 1968, ale již o rok později byl násilně odstraněna. Mnoho dalších let ji chránil a ukrýval jeden z obyvatel Malé Strany, díky čemuž mohla být v roce 1990 opětovně instalována. Titul inženýra byl Marii Charouskové udělen ČVUT in memoriam.


Aktualizovaný seznam obětí srpnové okupace naleznete na této stránce Ústavu pro studium totalitních režimů.

Odškodnění obětí okupace

Kabinet premiéra M. Topolánka na své schůzi 23. 7. podpořil senátní návrh na vydání zákona na odškodnění obětí okupace Československa v roce 1968.
Srpen 1968 - ilustrační foto"Současné znění zákona č. 203/2005 Sb. tedy skutečně neodůvodněně zakládá materiální nerovnost obětí okupace, což jistě nebylo jeho cílem. Předkládaná novela zákona proto řeší rozpor celkového zaměření této právní normy s jeho ustanoveními § 2 odst. 1 písm. d) a § 2 odst. 5 způsobem pokud možno jednoduchým, spravedlivým a běžným v podobných případech (viz i jmenované „Zásady“): na místo vyloučení všech poškozených osob z nároku na odškodnění, pokud byly podle jiného právního předpisu již odškodněny (bez ohledu na to, jakým způsobem), stanoví zásadu, dle které se současný nárok snižuje o již dříve vyplacené částky, pokud takto vyplacené částky nebyly stejné anebo vyšší než je celkový nárok stanovený v § 4 zákona o odškodnění," uvádí mimo jiné materiál, s jehož plným zněním se můžete seznámit otevřením níže připojené přílohy. 

Současně připomínáme, že Senát pořádá dne 20. 8. 2008 konferenci "40 let po okupaci." V den konání konference bude v 15:00 hod ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu zahájena výstava a setkání s občany. Výstava představí dobové plakáty a fotografie ze srpna 1968 a ukázky vojenské okupační techniky. Více informací nabízí níže připojená pozvánka Senátu, kterou uvádí předseda Senátu Přemysl Sobotka. 


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie