Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 4. 2009 12:53

Albánie podala v Praze přihlášku do Evropské unie

Mirek Topolánek převzal jako předseda Evropské rady z rukou albánského premiéra Sali Berishi přihlášku jeho země do Evropské unie. Slavnostního aktu v sídle české vlády se zúčastnil rovněž generální ředitel Evropské komise pro rozšíření EU Michael Leigh.

"Česká republika bude v celém průběhu procesu přistupování, a to i po ukončení českého předsednictví, stát Albánii po boku," uvedl Mirek Topolánek a připomněl, že Česká republika získala teprve před dvaceti lety svobodu, před deseti se stala členem NATO a před pěti EU, takže si význam směřování do euro-atlantických struktur velmi dobře uvědomuje, „já osobně považuji posledních dvacet let za nejlepší období našich moderních dějin a přeji Albánii, aby dosáhla stejných cílů.“

Albánie byla 1. dubna tohoto roku přijata do Severoatlantické aliance a nyní usiluje i o vstup do Evropské unie. Albánský premiér poděkoval českému předsednictví za dosavadní podporu a řekl, že je rád, že přihlášku do EU předává právě Mirku Topolánkovi. „Praha je pro mě nejen symbolem naděje, ale i úspěchu,“ prohlásil Sali Berisha a dodal, že 96% Albánců integraci do Unie podporuje a že v tomto smyslu je prioritou vlády i opozice.

Albánii čekají v červnu parlamentní volby. Český premiér a generální ředitel Evropské komise pro rozšiřování EU označili jejich svobodný a spravedlivý průběh společně s vládou práva za klíčovou podmínku dalšího přistupování Tirany k Unii. „Další kroky jsou na Albánii a Evropské radě,“ uvedl Michael Leigh s tím, že pro konečné přijetí této balkánské země do EU bude rozhodující, jak a kdy splní přístupová kritéria.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie