Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dny otevřených dveří

28. 5. 2009 11:15

Benešova vila se otevírá veřejnosti

Ve čtvrtek 28. května 2009 proběhl při příležitosti 125. výročí narození Edvarda Beneše pietní akt u hrobky manželů Benešových v Sezimově Ústí.

Památku Edvarda Beneše uctil předseda vlády Jan Fischer. Při této příležitosti byla zároveň slavnostně otevřena zrekonstruovaná vila Hany a Edvarda Benešových, o jejíž obnovu se zasadil kabinet Mirka Topolánka.

Vila manželů Benešových prošla během posledních tří let rozsáhlou rekonstrukcí, která přiblížila podobu vily původnímu projektu architekta Petra Kropáčka, jež stavbu realizoval v letech 1930 až 1931. V 70. letech se stala vila vládní rezidencí. Avšak úpravy, které na ní byly za tehdejšího režimu učiněny, celkově narušily její původní ráz.

„Prostory jsou upraveny do původní podoby a mým přáním je, aby byl naplněn odkaz manželů Benešových, aby byl objekt vrácen lidem – možná to zní jako fráze, ale my opravdu chceme a udělali jsme všechno pro to, aby vila byla přístupná lidem,“ řekl při slavnostním otevření Benešovy vily Mirek Topolánek.

Benešova vila bude zpřístupněna veřejnosti každý poslední víkend v měsících květen až říjen od 10 do 17 hodin.

Pro velký zájem se Úřad vlády ČR rozhodl zpřístupnit vilu veřejnosti již v den pietního aktu 28. května od 14 hodin a výjimečně též v pátek 29. května.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie