Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 2. 2011 17:13

V4 v Bratislavě: Vyzýváme EU, aby s námi řešila vysoké ceny energií a surovin

Premiéři Slovenska, České republiky, Maďarska a Polska spolu s představiteli Německa, Rakouska a Ukrajiny řešili energetickou a potravinovou bezpečnost.

My, předsedové vlád zemí Visegrádské čtyřky, chceme řešit praktické problémy, s kterými jsou každodenně konfrontováni občané našich zemí. Jsme hluboce znepokojeni prudkým celosvětovým růstem cen potravin, surovin a energií.

V4 v Bratislavě: Vyzýváme EU, aby s námi řešila vysoké ceny energií a surovin

Jsme také přesvědčeni, že efektivní a udržitelné řešení otázek spojených se závažnými problémy v potravinové a energetické bezpečnosti a následky celosvětového růstu cen potravin a energií můžeme najít na úrovni EU. Vyzýváme instituce EU včetně Rady, aby se touto problematikou včas a efektivně zabývaly,“ přečetla na tiskové konferenci společné Komuniké předsedů vlád V4 slovenská premiérka Iveta Radičová.

Podle Radičové ani ostatní země mimo Visegrádskou skupinu nedokáží vlastními silami čelit neobvyklému nárůstu zátěže občanů. „Společně najdeme řešení, jak zastavit bezbřehé spekulativní zvyšování cen,“ dodala slovenská předsedkyně vlády.

Při jednání šéfů vlád šesti členských zemí EU a Ukrajiny přišlo na řadu i téma Východního partnerství. „Nemůže nám být lhostejné co se děje na východ od hranice EU. Musím říci, že z tohoto pohledu považuji za důležité, že jsme nezapomněli na Bělorusko. Jednoznačná podpora šesti premiérů EU demokratické opozici v Bělorusku a jejich boji za lidská prává je jasným signál,“ řekl český ministerský předseda Petr Nečas.

V4 v Bratislavě: Vyzýváme EU, aby s námi řešila vysoké ceny energií a surovin

Otázka energetiky je pro V4 prioritou. Sousedící země jako Německo, Rakousko a Ukrajina představují teritoria přes které proudí ropa a plyn. „Vyhledání alternativních tras je pro zajištění energetické bezpečnosti V4 podstatné,“ dodal Petr Nečas s tím, že jednání dále pokračují.

Pro Českou republiku je navýšení dispoziční kapacity na ropovodu TAL a následná možnost dopravy ropy nejen ropovodem IKL prioritou. Stejně tak je důležité prostřednictvím reversního chodu ropovodu Družba zajistit v krizových situacích dodávku ropy na Slovensko. Energetika bude také důležitým tématem českého předsednictvím V4, kterého se ČR ujme v červnu letošního roku.

Český premiér dostal pozvání na hokejový šampionát, zúčastní se

Slovenská premiérka Iveta Radičová na závěr pozvala všechny předsedy vlád na hokejový šampionát, který se letos uskuteční na Slovensku. „Pan premiér Nečas řekl, že si najde čas, protože na finále určitě budou Češi. Já jsem řekla, že se tam potkáme, protože i Slováci se snad do finále dostanou,“ řekla na závěr Radičová.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie