Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 12. 2011 16:59

Vláda vyhlásila státní smutek k uctění památky prezidenta Václava Havla

Vláda dnes na svém mimořádném zasedání vyhlásila 21. – 23. prosince 2011 dny státního smutku k uctění památky prezidenta Václava Havla. Vládní kabinet zároveň navrhuje sněmovně schválit zákon o zásluhách prvního prezidenta České republiky.

Nejpozději ve dnech 21., 22. a 23. prosince 2011 bude státní vlajka na úředních a veřejných budovách vyvěšena na půl žerdi nebo stožáru,“ přečetl premiér Petr Nečas usnesení vlády. Podle vlády je tedy možné, aby vlajky byly na půl žerdi okamžitě již nyní.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda vyzývá všechny obyvatele České republiky, aby v pátek 23. prosince ve 12.00 hodin uctili památku prvního prezidenta České republiky Václava Havla minutou ticha,“ dodal premiér.
Vláda také doporučuje hejtmanům, primátorům, starostům měst a obcí a vedoucím ostatních orgánů veřejné správy a moci zajistit vyhlášení státního smutku.

Vláda zároveň doporučuje právnickým a fyzickým osobám, aby zvážily v uvedené dny konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku.

Návrh zákona o zásluhách Václava Havla

Vláda dnes zároveň schválila na svém mimořádném zasedání návrh zákona o zásluhách Václava Havla.

Vláda si je vědoma výjimečnosti osobnosti Václava Havla nejen jako prvního prezidenta České republiky, ale především jako morální autority a symbolu celospolečenských změn uskutečněných v listopadu 1989,“ řekl premiér Petr Nečas.

Vláda navrhuje zařadit osobnost Václava Havla po bok významných prezidentů Československé republiky Tomáše Garrigue Masaryka a Edvarda Beneše, a proto předkládá Poslanecké sněmovně tento návrh zákona jako výraz ocenění zásluh Václava Havla, jež překračují hranice České republiky i tehdejšího Československa,“ dodal premiér. Vláda také navrhuje vyjádřit souhlas s tímto zákonem již v prvém čtení.


Znění návrhu zákona: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“


Václav Havel patří mezi nejvýznamnější osobnosti v novodobých českých dějinách. Nejen jako politik a státník, nýbrž i jako občan se mimořádnou měrou zasadil o pád komunistického režimu a o obnovení svobody a demokracie nejen v Československu a později v České republice, nýbrž i v rovině mezinárodní,“ dodal předseda vlády.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie