Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 12. 2010 16:59

Změny v platových tarifech ve státní správě

Vláda na svém nočním jednání ze 7. na 8. prosince schválila soubor nařízení, která mění platové tarify ve státní a veřejné sféře.

Nařízení vlády začne platit 1. ledna 2011. Přijatá opatření se dotknou platů vojáků, policistů a zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Nařízení jsou součástí úsporných kroků koaliční vlády, jimiž chce docílit v příštím roce desetiprocentní úspory ve výdajích na platy státních zaměstnanců.

Nařízení nově zavádí možnost takzvaného pásmového odměňování, tedy stanovení tarifní složky mzdy bez ohledu na počet odpracovaných let. Pásmové odměňování lze použít u všech zaměstnanců ve státní správě a zdravotnictví. Výjimkou budou pedagogové.

Hlavní změny v platových tarifech

Nově se do státní správy zavádějí smluvní platy. Budou je moci dostat zaměstnanci zařazení do 13. a vyšší platové třídy. Změní se také podmínky pro odměňování zaměstnanců na pozicích, na které nemají potřebnou kvalifikaci, ale zaměstnavatel nemůže najít vhodného zaměstnance. Zaměstnanec bude moci na tomto místě a ve vyšší platové třídě setrvat neomezenou dobu, pokud prokázal schopnost k výkonu požadované práce. V současnosti je toto období omezeno na čtyři roky.

Vláda také zavádí dvě samostatné tarifní tabulky pro pedagogy. Tabulky jsou koncipovány pro 16 platových tříd a pět platových stupňů. Tabulky pro ostatní zaměstnance ve státní a veřejné správě mají tarify stanovené ve 12 stupních. Tabulky pro pedagogické pracovníky se od sebe liší v tom, že jedna z nich bude určena pedagogům, kteří nemají odpovídající kvalifikaci.

Asi 65.000 příslušníkům bezpečnostních sborů, tedy policistům, hasičům, celní správě, vězeňské službě, civilní kontrarozvědce i rozvědce, se sníží tarifní platy o deset procent. Podle ministra Drábka se tak stalo na základě požadavků ministerstva vnitra a ministerstva obrany, které tak mohou naplnit úsporná opatření, jež si vláda předsevzala, při zachování stávajících platových postupů.

Například u příslušníků vězeňské služby desetiprocentní snížení tarifu odpovídá průměrně 2226 korunám, u policistů 2507 korunám a u hasičů 2463 korunám. Základní tarif tvoří asi 75 procent celkového příjmu příslušníků. Vláda tímto plánuje ušetřit osm miliard korun.

O deset procent se sníží také platové tarify vojáků z povolání. Průměrně to bude o 1710 korun. Opatření se týká zhruba 23.000 vojáků z povolání. Státnímu rozpočtu by mělo přinést úsporu ve výši 471,9 milionu korun. Navrhované snížení platových tarifů se vztahuje i na rozpočty zdravotních pojišťoven. U zhruba 500 vojáků z povolání, jejichž platy jsou financovány z rozpočtů zdravotních pojišťoven, to představuje úsporu ve výši asi 11,5 milionu korun.

vlada.cz, ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie