Tiskové konference

2. 3. 2011 15:45

Brífink po jednání K9, 2. března 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezké odpoledne, vítám vás na briefingu po dnešním jednání koaličních leaderů. Vítám zde předsedu ODS Petra Nečase, premiéra, taktéž ministra zahraničních věcí, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a ministra vnitra a předsedu VV Radka Johna. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. K9, čili orgán vytvořený koaliční smlouvou, se dnes zabýval několika politickými problémy, které koalice má částečně za sebou a částečně před sebou. Chtěl bych v prvé řadě říci, že na úrovni K9, čili vedení koalice, byla potvrzena dosavadní koaliční dohoda učiněná na poradě ekonomických ministrů o základních parametrech a dalších krocích důchodové reformy. My jsme tu dohodu posvětili i z politického hlediska. Ta, která byla vypracována v rámci porady ekonomických ministrů. Za další, koalice se shodla a potvrdila i návrh, který porada ekonomických ministrů, doporučení, které bude dávat vládě, aby sjednocení sazeb DPH proběhlo již v posledním čtvrtletí letošního roku s tím, že veškeré výnosy, které budou získány, nebudou použity na výdajové straně státního rozpočtu, ale budou převedeny do státních finančních aktiv na účet důchodové rezervy. Budou do poslední koruny využity ve prospěch důchodové reformy. Nebudou utraceny, nebudou projedeny. I tento návrh a doporučení porady ekonomických ministrů vládě K9 schválila. Za třetí, dohodli jsme se, vzhledem k tomu, že je nezbytné pokračovat v dalších reformách, že další jednání K9 se bude zabývat velice intenzivně problematikou zdravotnictví, abychom si především načrtli a shodli se na základním časovém harmonogramu. My s vysokou pravděpodobností nebudeme řešit nějaké věcné detaily co udělat se zdravotnictvím, ale musíme se dohodnout na jasně daném harmonogramu, protože zdravotní reforma nečeká. Koneckonců i události posledních týdnů a měsíců ukázaly, že ke změnám, hlubokým změnám v našem zdravotnictví musí dojít. Pane předsedo.

Karel Schwarzenberg, první místopředseda vlády a ministr zahraničí: Já bych to pouze potvrdil, to je jasné. Každá vláda si musí uvědomit, že má omezený čas své působnosti a že reformy musí být udělány včas. Že je nám jasné, že veškeré kroky, které podnikneme, budou nepříjemné, to je nám jasné. Že nám ubude podpora, je nám také jasné. Jsme všichni tři odhodláni. Já bych chtěl opravdu počkat, všechny tři strany jsou odhodlány s reformami pokračovat, až budou dokončeny. Děkuji mnohokrát.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Pro nás je klíčové, že jsme všichni stvrdili to, co bylo vyjednáno na PEMce, i my předsedové, kteří jsme na ni nechodili, jsme souhlasili s těmi závěry. Všichni jsme se dohodli, že je třeba co nejrychleji nastavit legislativní proces, aby ta důchodová reforma byla včleněna do legislativy, pro nás nejpodstatnější je rychlé nastartování zdravotní reformy. Proto se K9 sejde už příští týden, bude jednat o zdravotní reformě. Pro VV, já zadal stínovému ministru zdravotnictví panu Štětinovi, stínovému ministru financí VV panu Babákovi, koordinuje to Vít Bárta. Příští týden přijdeme s návrhy, jak má vypadat architektura reformy zdravotnictví. Předpokládám, že všichni příští týden dáme na stůl své návrhy a je třeba co nejrychleji řešit zdravotní reformu.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Určitě dáme na stůl, jen je nebudeme dávat prostřednictvím stínových ministrů, protože jsme vládní strany, pane předsedo.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Nám se to líbí, no.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, nyní je prostor pro několik otázek.

Dotaz: Chtěl jsem se zeptat, jestli na dnešním jednání bylo i místo pro program aktuálních kauz, ať už kauzy PromoPro nebo na ministerstvu školství? Pokud ano, co konkrétně jste si řekli?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Neprobírali jsme tyto kauzy. Dělali jsme tyto koncepční věci, o kterých jsem mluvil. Tedy důchodová reforma, DPH a zdravotnictví.

Dotaz: Z jakého důvodu na to nepřišla řeč?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My to považujeme za věci, které jsou spíše mediální záležitostí, než aby měly nějaké politické řešení.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Jiří Táborský, Mediafax.

Mediafax: Já bych se zeptal k DPH, byla debata o přesunech různých položek s vyšší sazbou?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, tady nebudeme lhát, že diskuse o tom byla. Zástupci ODS i zástupci TOP 09 mají přesvědčení, že lepším systémem by bylo mít jednu sazbu DPH bez jakýchkoliv výjimek. My jsme se snažili znovu probrat některé návrhy, které padly při jednání PEM, jako alternativa těch výjimek pro základní potraviny, které by zůstaly ve snížené sazbě DPH. Nicméně, nikdo ani na okamžik nezpochybnil tu dohodu, která byla učiněna na PEMu, pouze jsme znovu probrali všechny možné alternativy, které jsou, a rekapitulovali jsme si své vzájemné postoje. Výsledek je takový, že respektujeme dohodu, potvrzujeme dohodu, která byla udělána na poradě ekonomických ministrů. Jenom ODS a TOP 09 si nadále ponechávají svůj názor, že systémovější a lepší by byla varianta bez výjimek.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Pro mne to znamená, my jsme si potvrdili, že ta Pandořina skříňka diskuse o jiných výjimkách a dalších produktech ve snížené sazbě je uzavřená. Nepřijdou žádné další diskuse. Co bylo vyjednáno, bylo vyjednáno. My jsme stáli o to, aby co nejvíce základních potravin bylo ve snížené sazbě. Uznáváme argument ministra financí, 7 miliard. Co se vešlo do 7 miliard pro občany této země, to tam je. Žádné další návrhy nebudou vznášet ani VV ani nikdo jiný. Byť se bude všude diskutovat, co tam má být a co ne. Pro nás je ta dohoda konečná a uzavřená.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, nemáte-li další otázky, děkujeme za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink po jednání K9, 2. března 2011

Související zprávy