Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

26. 4. 2012 15:53

Brífink premiéra Petra Nečase po setkání s čínským protějškem, 26. dubna 2012

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dohodli jsme se především na tom, že máme zájem na rostoucí vzájemné obchodní výměně. Ta za loňský rok dosáhla 20 miliard dolarů, samozřejmě se záporným saldem pro Českou republiku. Já jsem se především snažil podpořit vzájemný obchod, ale také vzájemné investice, v tomto případě i investice českých firem v Číně.

Dotaz: Které konkrétní projekty tam byly zmiňovány?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že my tam máme velmi kvalitní zastoupení, protože například Škoda Mladá Boleslav je vlastně globální firmou a je v Číně velmi úspěšná. Jsou tam i licenčně vyráběné vozy, ale máme tam i firmy, které investují v oblasti například obráběcích strojů – TOS Varnsdorf, v oblasti trakčních motorů, ale například i finančních služeb v oblasti úvěrů domácnostem – firma PPF, čili všechny tyto projekty jsem podpořil.

Dotaz: Existuje z čínské strany nějaký zájem o investice v Česku?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: V České republice působí několik firem v oblasti telekomunikací, elektroniky a v oblasti potravinářského průmyslu. Jsou tu poměrně úspěšné, čili příchod kvalitních investorů Česká republika vítá.

Dotaz: Zmiňuje se zájem čínských investorů o ČSA a o otevření linek do České republiky? Zaznělo to tam taky?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tento konkrétní bod jsme neřešili. Na druhou stranu platí, že oblast turistiky byla zmíněna jako velmi perspektivní při vzájemných hospodářských vztazích a je evidentní, že oblast turistiky, když se jedná o Čínu, tak velmi úzce souvisí i s leteckým provozem.

Jakub Střihavka, ČTK: Čínský premiér tady mluvil o investici deseti miliard do středoevropského regionu, zejména do nových technologií, zelených technologií. Padlo i na té vaší bilaterální schůzce, zdali se tohle týká i České republiky, případně jak konkrétně?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Týká se to celého středoevropského regionu, tedy i České republiky. Tím, že jsme zemí se silnou průmyslovou tradicí a také s tradicí inovativního podnikání, tak tady máme velkou šanci uspět. Bude to především záležitost aktivity českých firem.

Dotaz: V jakém časovém horizontu vidíte možnost těch investic, jestli je to za rok, během pěti let?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ptáte se českého premiéra. To je dotaz na čínského premiéra. Takže bude samozřejmě záviset na pozici čínské strany. Na druhou stranu, ten region, který tady byl dnes zastoupen, tzn. region střední, východní a jihovýchodní Evropy, tak v sobě zahrnuje prakticky 100 milionů lidí, čili 100 milionů potencionálních spotřebitelů, čili je to již ekonomicky zajímavý region.

Dotaz: Pane premiére, ještě k aktuálním věcem – ministr vnitra dnes řekl, že přezkoumá výběrové řízení na policejního šéfa. Odbory už chtějí jednat přímo s vámi. Budete to nějak řešit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já chci zdůraznit, že pan ministr vnitra měl a má moji politickou a jasnou podporu. Já věřím, že on přesně ví, co dělá a já s ním o této věci povedu jednání.

Dotaz: A neznedůvěryhodňuje to policii?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem přesvědčen, že nikoliv. Pan ministr vnitra nese odpovědnost za chod celého rezortu, čili včetně chodu Policie ČR, a jeho tlak na kvalitní fungující policii je oprávněný.

Dotaz: Zítra se bude hlasovat o vládě. Zvažujete nějaké personální změny nebo výměny ministerstev mezi koaličními partnery?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím v prvé řadě říci, že zítra hlasujeme o důvěře vládě, to je ten klíčový okamžik. O všem dalším se budeme bavit až poté, kdy vláda obdrží důvěru.

Dotaz: A můžete ty změny vyloučit? Nebo zvažujete je?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak v mé vládě už došlo k tolika výměnám, že kdybych vylučoval, tak mi to ani neuvěříte přece, pane redaktore.

Dotaz: A zvažujete aspoň, pane premiére?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vždycky zvažuji. Samozřejmě, že ano, ale nevidím v tuto chvíli žádný důvod tuto politickou debatu otevírat. V každém okamžiku hodnotíte práci všech členů vlády a vyhodnocujete si, zda úkoly zvládají dobře a zda jsou přínos pro vládu nebo ne.

Dotaz: Můžete říct, jak bude vypadat váš zítřejší den? Bude něčím jiný od těch ostatních? Budete se na to nějak zvlášť chystat?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Pokud se nepletu a teď skutečně to číslo jenom odhadnu, tak jako člen vlády, toto už bude minimálně desáté hlasování o důvěře nebo o nedůvěře vládě, které jsem zažil, protože v tom minulém volebním období to bylo, tuším, také pět nebo šest hlasování. Takže neoznačím to za rutinu, ale bude to z tohoto pohledu běžný den, kdy je agenda v Parlamentu a kdy své povinnosti plním primárně v Poslanecké sněmovně.

Dotaz: Pane premiére, já bych se potřeboval zeptat na pana Veselého, jestli to jeho...

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jakého Veselého? Kterého? Já jich znám víc.

Dotaz: ...pardon, Dlouhého, omlouvám se. Člena výkonné rady ODS Dlouhého, jestli jeho vysvětlení je pro vás dostačující.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říct, že jsem zatím nestudoval žádné jeho vysvětlení. To v tom pracovním shonu, co já mám, jsem neměl možnost, ale předpokládám, že jako člověk, který působí v politice, je schopný objasnit a zdůvodnit své majetkové poměry.

Dotaz: Ještě se chci zeptat k prezidentské kampani, jestli je nějaká shoda na 50 milionovém stropu, jestli ODS plánuje využít beze zbytku, nebo jestli máte už nějakou představu, kolik byste do té prezidentské kampaně investovali?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že teď koncept prezidentské kampaně není na pořadu dne. My jsme připravovali kampaň na případné předčasné volby. Ty také ještě úplně vyloučeny nejsou, to se rozhodne tento a příští týden. Pak se primárně soustředíme na krajské volby a teprve poté, co bude znám kandidát občanských demokratů, tak budeme vytvářet koncept volební kampaně, protože do toho si musí své silné slovo říct i prezidentský kandidát občanských demokratů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra Petra Nečase po setkání s čínským protějškem, 26. dubna 2012

Související zprávy