Tiskové konference

2. 9. 2012 12:00

Premiér Petr Nečas k návštěvě Afghánistánu, 1. září 2012

Petr Nečas, předseda vlády ČR: S panem generálem Bredshawem jsme projednávali především vojenské aspekty působení mise ISAF tady v Afghánistánu a pak samozřejmě také se zástupci civilních reprezentantů celý proces tranzice do rukou afghánských bezpečnostních sil a také afghánských orgánů. Já chci zdůraznit, že Česká republika tady vystupuje jako velice solidní a spolehlivý partner. Schválili jsme mandát na další dva roky, jednoznačně jsme přesvědčeni, že máme jít podle strategie „společně dovnitř, společně ven“. Jsme také schopni velice flexibilně reagovat na požadavky. Česká republika například posílila letecký poradní tým tady v Kábulu o třicet specialistů na údržbu vrtulníků. Máme své vojáky nejen tady v Kábulu, ale také v Lógaru a ve Wardaku. Chceme být skutečně spolehlivým spojencem a máme také jasnou představu, co s těmi jednotkami dělat dál, tzn. transformovat je do vojenských poradních týmů.

Dotaz: Jestli to chápu správně, jste tady poprvé, jak to na vás působí?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak jsem tady krátce na to, abych zaujímal dalekosáhlá konstatování. Nicméně i ten krátký pobyt ve mně jenom silně umocňuje obdiv a poděkování vojákům Armády České republiky, protože oni tady skutečně působí v nesmírně těžkých podmínkách, nasazují své zdraví a životy a jsou tady kvůli bezpečnosti Evropy, tedy i České republiky, plní tady bojové úkoly a musím říct, že jako občan jsem na ně hrdý.

Dotaz: Já se vrátím k tomu rozhovoru, měl pan generál nějaké požadavky, o kterých jsme dosud neslyšeli, nebo jste si jenom potvrdili to co...

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že vedení mise ISAF velice oceňuje příspěvek České republiky, naší předvídatelnost, to, že nesnižujeme například populistickými politickými tlaky nečekaně počty svých vojáků. Samozřejmě je tady silný zájem na dalším rozvoji afghánských bezpečnostních sil, tzn. snaha mít poradní týmy nejenom ve vojenské oblasti, ale například i v policejní oblasti, protože celou řadu těch bezpečnostních úkolů dneska plní spíše policejní síly než armádní jednotky.

Dotaz: Ještě jedna věc, zmínil jste se o bezpečnostní situaci, jak to tady teď vypadá?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě ta bezpečnostní situace je velice důležitým fenoménem, má i některé své výkyvy, nicméně jsem přesvědčen, že spolupráce afghánských bezpečnostních sil a jednotek ISAF povede k postupnému zlepšení bezpečnostní situace. Musím říci, že spolupráce s misí ISAF je velmi dobrá a společně s náčelníkem Generálního štábu jsme také ocenili například silnou logistickou podporu jednotek armády Spojených států českým jednotkám, která jim umožní lépe se soustředit na jejich úkoly.

Dotaz: Já bych se zeptal ještě konkrétněji na něco podobného. Mluvili jste i o tom, jestli skutečně afghánské bezpečnostní síly jsou připraveny na to převzít veškerou zodpovědnost?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, mluvili jsme samozřejmě o tom velmi podrobně, protože to je klíčový aspekt přechodu, procesu tranzice. Jsou tady samozřejmě jednotky, které jsou připraveny velmi kvalitně, ale obrovský kus práce je ještě před námi, právě proto působení těch vojenských policejních poradních týmů je velmi důležitým prvkem.

Dotaz: Ten plán, který teď existuje, je reálný z tohoto pohledu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem skutečně přesvědčen, že to je třeba ponechat především příslušných odborníkům. Jsem přesvědčen, že mise ISAF včetně vojáků Armády České republiky dělá všechno proto, aby ten proces byl reálný. Ale samozřejmě je tam celá řada rizikových faktorů, to si nebudeme nalhávat. Je to ještě obrovský, komplikovaný proces s mnoha riziky, s mnoha hrozbami, ale ten trend je určitě nastoupený správně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Premiér Petr Nečas k návštěvě Afghánistánu, 1. září 2012

Související zprávy