Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

8. 6. 2016 20:45

Tisková konference po jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, 8. června 2016

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobré odpoledne, já bych si dovolil zahájit tiskovou konferenci, která se koná po summitu předsedů vlád V4. Vítám zde předsedu vlády České republiky pana Bohuslava Sobotku, také předsedkyni vlády Polské republiky paní Beatu Szydlovou, pana Viktora Orbána, předsedu vlády Maďarské republiky, a také pana Roberta Fica, předsedu vlády Slovenské republiky. Poprosím jako prvního o slovo předsedu vlády České republiky.   

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, ještě jednou přeji hezké odpoledne. Závěrečný jarní summit skupiny zemí V4 je vyvrcholením každého visegrádského předsednictví, hodnotí se zde nejenom výsledky předsednictví, ale diskutuje se také program předsednictví následujícího, připravují se pozice pro pravidelné červnové zasedání Evropské rady. Chci vás informovat, o tom, že výsledky našeho dnešního jednání jsme shrnuli ve společném prohlášení, které jsme s předsedy vlád zemí V4 dnes přijali.

Pokud se mohu ohlédnout za českým předsednictvím, našemu předsednictví skupiny zemí V4 dominovalo aktuální téma uprchlické krize. Státy skupiny zemí V4 od začátku zdůrazňovaly nutnost systematicky řešit příčiny migrace a také jsme zdůrazňovali nutnost zajistit ochranu vnější hranice Evropské unie. Skupina zemí V4 si vydobyla mezi evropskými partnery respektovanou pozici a zároveň se snažila přispět k nalezení společného evropského efektivního řešení. Podařilo se také během českého předsednictví V4 realizovat řadu aktivit k prioritám, které jsme měli jako součást českého předsednictví. V4 zaujala silnou společnou pozici k otázkám realizace evropské energetické unie nebo k otázkám prohubování jednotného trhu, během českého předsednictví dokončilo certifikaci a bylo na šest měsíců také uvedeno do pohotovosti bojové uskupení Evropské unie, tvořené právě jednotkami armád zemí právě V4. Česká republika navázala na slovenské předsednictví, mezi klíčové oblasti visegrádské spolupráce se zařadila oblast podpory moderních technologií, digitalizace, inovací. Jedním z konkrétních výsledků českého předsednictví je také dohoda na vytvoření pracovní skupiny pro spolupráci v oblasti podpory inovací. V4 také dlouhodobě rozvíjí spolupráci se zeměmi Východního partnerství, se zeměmi západního Balkánu, v rámci našeho předsednictví v listopadu došlo v Praze k založení západobalkánského fondu, který bude po vzoru úspěšného modelu mezinárodního visegrádského fondu podporovat rozvoj mezilidských kontaktů a občanské společnosti v regionu západního Balkánu.

Při dnešní diskuzi o evropských otázkách jsme se shodli na zájmu našich zemí na setrvání Velké Británie v Evropské unii. Velká Británie je důležitým evropským partnerem a výzvy, kterým čelíme, zvládne Evropská unie i Velká Británie lépe, pokud Spojené království v Unii setrvá. Diskutovali jsme dnes také krátce otázku migrace, shodli jsme se na odmítavém postoji k návrhu Evropské komise na reformu azylového systému obsahujícímu redistribuční mechanismus založený na povinné a automatické bázi. Země V4 upřednostňují konkrétní praktické kroky, které povedou k zefektivnění azylových řízení.

Chci vás také informovat o tom, že státy V4 věnují pozornost situaci lidí, kteří prchají před vojenským konfliktem na východě Ukrajiny, na jaře letošního roku bylo na Ukrajině přes 1,7 milionu vnitřně vysídlených osob, které čelí těžkým životním podmínkám. My jsme dnes podepsali tady v Praze společný dopis předsedovi Evropské komise, ve kterém ho vyzýváme, aby Evropská komise vyhradila finanční prostředky na vytvoření regionálního programu rozvoje a ochrany pro Ukrajinu, prostřednictvím kterého by Evropská unie Ukrajinu v této oblasti podpořila, zároveň jsme vyjádřili připravenost států zemí V4 tento program, ve spolupráci s Evropskou komisí, realizovat.

Mluvili jsme dnes také o situaci na trzích s mlékem a vepřovým mase, která dlouhodobě tíží zemědělce. Opatření, která doposud byla učiněna Evropskou komisí, tak podle našeho názoru nebyla účinná, a shodli jsme se jako země V4 na tom, že bychom byli rádi, kdyby se téma situace na zemědělském trhu otevřelo na jednání červnové Evropské rady. Dříve, než předám slovo svým kolegům v rámci zemí V4, chtěl bych jim ještě jednou poděkovat za výbornou spolupráci během ročního předsednictví České republiky ve V4. Naše roční předsednictví končí právě na konci měsíce června, a toto je tedy poslední vrcholový summit V4, který Česká republika v rámci tohoto předsednictví organizuje. Chtěl bych skutečně všem kolegům poděkovat za soudržnost, za solidaritu, za schopnost držet dané slovo, a myslím si, že jsme v uplynulých dvanácti měsících udělali hodně pro to, aby se prestiž zemí V4 výrazným způsobem zvýšila. Chtěl bych poděkovat paní premiérce Szydlo za přípravu programu na následujících dvanáct měsíců polského předsednictví a chci popřát Polsku při výkonu předsednictví hodně úspěchů a hodně štěstí. Děkuji.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, poprosím jako další o slovo předsedkyni vlády Polské republiky paní Beatu Szydlovou.

Beata Szydlová, předsedkyně vlády Polské republiky: Dámy a pánové, chtěla bych především poděkovat panu premiéru Sobotkovi za to, že rok skvěle koordinoval práci Visegrádské skupiny. Rovněž děkuji za dnešní setkání, padla zde řada významných rozhodnutí, důležitých pro naše státy, celou skupinu. Děkuji za ten rok spolupráce, skutečně se nám za tu dobu podařilo vybudovat velmi dobré vztahy mezi našimi státy, podařilo se vypracovat řadu významných stanovisek. Zejména jsme jako tým, jako Visegrádská skupina na evropské úrovni hráli významnou roli, je to obrovská zásluha pana premiéra Sobotky a českého předsednictví. Polsko přebírá předsednictví ve Visegrádské skupině a jak říkal pan premiér Sobotka, budeme nejenom pokračovat ty projekty a témata, jež zahájilo české předsednictví, rádi bychom rovněž zavedli nová témata, která zřetelně ukáží stanovisko Visegrádské skupiny, budou integrovat naše státy a budeme je společně realizovat. Jsem velmi ráda, že návrhy, které Polsko připravilo, byly přijaty, návrhy tedy týkající se nejbližších dvanácti měsíců. Výsledkem našeho setkání je, že zkušenost, kterou máme s dvaceti pěti lety spolupráce a také se současnými problémy, bude nadále využita, ukazujeme, jaké jsou současné problémy a já bych ráda premiérům poděkovala, že vypracovali společnou deklaraci a že jsme tuto deklaraci podepsali.

Visegrádská skupina má i nadále společné stanovisko týkající se migrační politiky a Evropské unie, prezentujeme je ve své deklaraci. Ráda bych poděkovala za podporu celé skupiny, týkající se podpory summitu NATO, který bude ve Varšavě. Rádi bychom posílili naši bezpečnost v regionu. Polsko, podobně jako ostatní země regionu, vnímá, že je potřeba, aby se Evropa více angažovala do vnějšího rozměru migrace, je potřeba posílit angažovanost v rozvojové a humanitární pomoci, chceme spolupracovat s třetími zeměmi v boji proti terorismu. Nemůžeme si dovolit účast v programech relokace, ačkoliv chceme spolupracovat se zeměmi Blízkého východu. Takové asymetrické schopnosti jednotlivých zemí je potřeba zohlednit v reformě systému dublinského, o tom jsme dnes hovořili během setkání, a je to stanovisko neměnné, stanovisko Visegrádské skupiny.

Pokud jde o summit NATO, byl rovněž předmětem našeho jednání, já jsem pány premiéry informovala o stavu příprav na tento summit, představila jsem priority, které má Polsko jakožto hostitel tohoto summitu, který se odehraje za několik týdnů. Chceme posílit přítomnost NATO na východních hranicích, aby se vlastně posílila tato přítomnost, aby odradila případného útočníka proti jakýmkoli aktivitám v této oblasti. Došli jsme k tomu názoru, že tento summit bude probíhat v atmosféře toho, zda se rozhodne Británie zůstat v Evropské unii, anebo ne. Pokud se Velká Británie rozhodne zůstat v Evropské unii, samozřejmě to bude řešení, jež považujeme za pro nás kladné, čekáme na toto rozhodnutí, domníváme se, že dohoda, jež byla uzavřena mezi Velkou Británií a Evropskou unií, je dobrým politickým kompromisem, a domníváme se, že jsme došli až na hranici toho, jak splnit britská očekáváni, aniž by to ohrozilo Evropskou unii a týkalo se to tedy svobody toku osob v rámci Evropské unie.

My jsme hovořili také o tom, že může být i jiný scénář, než že by Británie zůstala v Evropské unii, a v tom případě se bude muset diskutovat o zásadách spolupráce s Velkou Británií v budoucnu. Předmětem diskuze bylo rovněž shrnutí celého ročního předsednictví České republiky, za což bych ještě velice ráda poděkovala a gratuluji panu premiérovi k tomuto předsednictví. Chtěla bych garantovat, že Polsko bude pokračovat ve všech projektech a tématech, jež české předsednictví zahájilo, naší ambicí je ještě více posílit roli Visegrádské skupiny v budování dobré budoucnosti pro Evropu. Já vám děkuji.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, poprosím dále o slovo předsedu vlády Maďarské republiky pana Viktora Orbána.

Viktor Orbán, předseda vlády Maďarské republiky: Dobrý den přeji, velice děkuji za slovo. Tak především chci poděkovat českému předsednictví. Byl to těžký rok. Možná, že není přehnané říci, že od existence spolupráce visegrádských zemí to byl nejtěžší rok, nejtěžší a nejsložitější. Visegrádská čtyřka vychází z tohoto roku ještě posílená, ten rok nás posílil. Za prvé je možné poděkovat za to České republice a panu premiérovi Sobotkovi, kterému jsem poděkoval i osobně, poděkoval jsem jménem Maďarska, protože Maďarsko dostalo hodně hodnotné pomoci od vedoucí země Visegrádské čtyřky, předsednické země, dostali jsme pomoc, když jsme tu pomoc skutečně potřebovali, potřebovali jsme vojáky a policisty a skutečnou sílu, tak potom Visegrádská čtyřka a Česká republika v rámci ní vždycky byla k dispozici.  A dostali jsme hodnotnou pomoc i v politických sporech, kdy vždycky byli na naší straně jako předsednická země, a tudíž Maďarsko je vděčné české republice, a zvláště panu premiérovi Sobotkovi.

Vážené dámy a pánové, ten dokument, který jsme vytvořili, považuji za vynikající dokument, protože je jasné, že Visegrádská skupina v rámci Unie se stává stabilizujícím faktorem, je málo takto politicky uspořádaných území v rámci Unie jako právě území Visegrádské čtyřky, jsme stabilizujícím faktorem i ve vnějších vztazích, stačí pokud poukážu na Balkán nebo na Ukrajinu. V posledním jednom roce V4 se osvědčila i jako ochranná síť a dokázala, že přispívá ke společným hodnotám Evropské unie, protože jsme chránili společnou vnější hranici, a tudíž je jasné, že V4 je úspěšná skupina zemí, je to historie úspěchů, pokud vezmeme země zvlášť nebo společně, tak stejně v Evropě je málo takových prostor, musíme si toho vážit, Evropská unie zvláště, protože nemá dost úspěchů, dost takových úspěchů, které mohou předložit nejenom tisku, ale to, co by považovali nejenom politici za úspěch, ale i lidé a V4 je takovým úspěchem.

Považuji za důležité ještě připomenout, že v minulosti se potvrdilo, že jsme se mohli stát motorem pro rozšíření Evropské unie, a pokud se podíváme na rozšíření ekonomiky, zlepšení ekonomiky, tak vidíte, že bez výkonu V4 by neexistoval ekonomický nárůst, buď by byla stagnace, nebo ještě úpadek. Tři a šedesát milionů evropských občanů potřebují k tomu, aby průměrně mohla Evropa vykázat aspoň nějaký výkon a my můžeme být na ten náš výkon, můžeme být hrdí. A co se týče polského předsednictví, tak my vítáme program Polské republiky, naše uvažování je podobné jako Poláků, oni říkají také, že politici mají za prvořadý úkol zaručit bezpečnost pro vlastní občany a bezpečnost považujeme i my za nejdůležitější hodnotu. Od politiků také očekáváme, aby poskytli bezpečnost vlastním zemím, svým vlastním zemím, a proto mám radost z toho, že NATO bude mít summit ve Varšavě a jsme rádi, že ten jejich program, Poláků, je proti teroru a taky je pro zdůraznění bezpečnosti, považuje ochranu evropských vnějších hranic za tak důležitou jako my, a tudíž jsme rádi, že můžeme být členem takové úspěšné skupiny zemí. Děkuji za pozornost.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Prosím nyní předsedu vlády Slovenské republiky pana Roberta Fica.

Robert Fico, předseda vlády Slovenské republiky: Děkuji pěkně. Vážená paní premiérko, páni premiéři, dovolím si zkonstatovat, že spolupráce zemí V4 vytvořila ze střední Evropy silný, ekonomicky prosperující a svobodný prostor. A jsem velmi rád, že v tomto duchu působilo i české předsednictví, ke kterému chci ze srdce pogratulovat, protože během celého roku jsme přijímali velmi těžká rozhodnutí, především při koordinaci našich postojů v rámci Evropské rady. Byl to právě český premiér, který jako předsedající tohoto uskupení, formuloval společná stanoviska na zasedáních Evropské rady. Chci poděkovat za dynamiku, chci poděkovat za samotný nápad označit toto období jako důvěra ve V4, V4 trust, já jsem přesvědčený, že rok 2015 a polovina roku 2016 k této důvěře významně přispěly.

Slovenská republika pozorně sleduje a studuje priority polského předsednictví, se kterými se ztotožňuje, jsme připraveni, když tedy budeme ve zvláštní pozici, pozici země, která je předsedající zemí Evropské unie, spolupracovat s polskou vládou, jako s předsedající zemí V4. Stejně tak jsme připraveni možná ještě prioritněji informovat naše partnery ve V4 o věcech, které bezprostředně souvisí s předsednictvím Slovenska v Evropské unii.

Dámy a pánové, přebíráme předsednictví v Evropské unii v těžké době, především musíme čelit narůstající fragmentaci, vůči které bohužel zatím v rámci Evropské unie neznáme odpověď. Chtěli bychom vrátit Evropské unii pozitivní agendu, byli bychom rádi, kdyby i v takových citlivých tématech, jako je migrace, jsme se soustředili prioritně na věci, na kterých se můžeme dohodnout, a věci, které nás rozdělují, je potřeba dát bokem. Vždyť je tu velmi mnoho pozitivních věcí, je tu například rozhodnutí politické zřídit evropskou pobřežní a pohraniční stráž, pojďme toto rozhodnutí společně realizovat. Je tady výborná iniciativa, která se nazývá Smart Borders, je tady inciativa Zpět k Schengenu, kde chceme do konce listopadu odstranit všechny překážky, které byly zavedené v poslední době. Pokud si uvědomujeme, že tu jsou momenty, které nás odlišují a rozdělují, a takové momenty jsou a my jsme dnes o nich hovořili, bylo by velmi správné, abychom nemrhali energií na zbytečné konflikty a dělali to, kde jsme schopni dosáhnout shody všech členských států Evropské unie a v tomto duchu bychom byli velmi rádi, kdyby naše předsednictví působilo. Vítám, že na dnešním jednání jsme se velmi detailně připravili na zasedáni Evropské rady, které bude poslední červnový týden. Všichni jsme přiměřeně nervózní, protože si ani nedovedeme představit, co to znamená, pokud by Velká Británie rozhodla v referendu vystoupit z Evropské unie. Domníváme se, že Evropská unie s Velkou Británií jsou určitě silnější společně než Evropská unie bez Velké Británie a naopak, a proto jsme optimisticky naladěni a doufáme, že rozhodnutí bude ve prospěch setrvání Velké Británie v Evropské unii. Gratuluji panu premiérovi Sobotkovi k výsledkům českého předsednictví a ať žije polské předsednictví, děkuji pěkně.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, právě teď na tomto místě dojde k symbolickému předání předsednictví v rámci skupiny V4, Polsko se ujímá předsednické role od prvního července letošního roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X